Buradasın Ankara Psikolog » PSİKOLOJİ » Akıl Sağlığıyla İlgili 5 Yalan

Akıl Sağlığıyla İlgili 5 Yalan

Yazar: Ankara Psikolog

Son yıllarda psikoloji ve ruh sağlığı konuları fazlasıyla gündemimizi işgal ediyor. Ancak bu konuda yaşanan bilgi kirliliği sebebiyle hala çok fazla yanlış inanış ve efsane var. Bu yazımızda psikoloji ve ruh sağlığı ile ilgili 5 yanlış bilgiyi derledik.

Ruhen ya sağlıklısınızdır ya da hasta.

Genel olarak fiziksel sağlığı yerinde olan bir insan küçük sorunlar yaşayabiliyorsa bu durum akıl sağlığı için de geçerlidir. Akıl sağlığı bir süreçtir ve bu süreç üzerinde herhangi bir noktaya düşebilirsiniz. Genel olarak iyi bir haliniz olsa da akıl, ruh sağlığım %100 yerinde demek çok da mümkün değil. Yani ufak tefek şeyler hep olur, hep olacaktır.

Akıl hastalıkları zayıflığın bir işaretidir.

Zihnen güçlü olmakla akıl, zihin sağlığı yerinde olmak aynı şey değildir. Mesela diyabeti olan bir insan yine de fiziksel olarak güçlü olabilir. Aynı şekilde depresyonu olan bir kişi zihnen zayıftır diyemeyiz.

Psikolojik sorunlar engellenemez.

Elbette ki psikolojik sağlığa etki eden genetik faktörlere ya da travmatikolaylara etki edemeyebilir, engelleyemeyebilirsiniz. Ancak herkes psikolojik sağlığını korumak  için bir şeyler yapabilir. Sağlıklı alışkanlıklar edinerek kendinizle ilgili hissettiğiniz olumlu duyguları pekiştirebilirsiniz. Kendi kendine acıma, geçmişe takılıp kalmak, negatif düşüncelerden kurtulmamak gibi sağlıksız tutumlar duygu durumunuzu negatif etkileyerek sizi psikolojik sorunlara karşı savunmasız bırakabilir.

Psikolojik sorunları olan insanlar saldırgandır.

Maalesef medyada ruhsal hastalıklar şiddet içerikli haberler dahilinde konu ediliyor ve bu durum kamuoyunda ruhsal hastalıklara karşı önyargı oluşmasına sebep oluyor. Amerikan Psikoloji Birliği’nin verilerine göre işlenen suçların yalnızca %7.5i direk olarak ruhsal sorunlarla ilgili. Bunun dışında; yoksulluk madde kullanımı, işsizlik gibi etkenler insanların şiddet içeren eylemlerde bulunmasına daha çok neden oluyor.

Psikolojik sorunlar sonsuza kadar sürer, tedavi edilemez.

Evet, tüm psikolojik rahatsızlıklar tedavi edilememektedir. Mesela şizofreni hastalığını tamamen tedavi eden bir yöntem yoktur. Ancak çoğu rahatsızlık tedavi edilebilmektedir. Psikoterapi be ilaç tedavisi ile %70 ile %90 arasında bir oranla psikolojik sorunların belirtilerinde rahatlama elde edilmektedir. Tamamen iyileşme durumu ise rahatsızlıklara göre değişiklik göstermektedir. Kronik fizyolojik hastalıklar olduğunu da unutmayalım.

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !