Buradasın Ankara Psikolog » PSİKOLOJİ » Beyninize İstediğinizi Yaptırmanın 10 Yolu

Beyninize İstediğinizi Yaptırmanın 10 Yolu

Yazar: Ankara Psikolog

Bazen beynimizi kontrol etmek çok zor olabilir. Böyle durumlarda beynimize istediğimizi yaptırabilmek için küçük hileler yapabiliriz 🙂 İşte size beyninize istediğinizi yaptırmanın 10 yolu:

1.Tatlı krizleriyle başa çıkmak

tatli krizleri

Birden çikolata, tatlı ya da fast-food krizlerinize giriyor ve yedikten sonra da pişmanlık duyuyor musunuz? Bunun üstünden gelmenin bir yolu var. Eğer sağlıksız bir ürünü tüketmeden önce, açlığınızı bastıracak meyve gibi sağlıklı bir ürün tüketirseniz, ya da sağlıksız ürünü, egzersiz gibi sağlıklı bir alışkanlıkla eşleştirirseniz sizin için iyi olur. Çünkü böylelikle krizlerinizin şiddeti hem azalacak hem de yaptığınız olumlu şeyler için ödüllenen beyniniz, sağlıksız yiyecekleri daha az isteyecektir.

2.Gereksiz eşyalardan kurtulmak

eski esyalardan kurtulmak

Evimiz, giysi dolabımız, çekmecelerimiz “bir gün ihtiyacımız olur” düşüncesiyle atmadığımız gereksiz eşyalarla doludur. Beyninize bir oyun oynayarak hem bu düşüncelerden hem de gereksiz eşyalardan kurtulabilirsiniz. Kendi kendinize birden başınıza bir felaket geldiğini ve her şeyinizi kaybettiğinizi düşünün. Böyle bir durumda şu an elinizde olan şeylerden hangisini para verir tekrar alırdınız? Hangisine gerek duymazdınız? Bu şekilde düşünmeyi alışkanlık haline getirdiğinizde hayatınızdaki birçok gereksiz şeyden kurtulacaksınız.

3.“Gün nasıl geçti anlamadım”

gün nasil gecti

Ne kadar üretken bir gün geçirdiğiniz önemli değil. Eğer gün sonunda yatağa gittiğinde yukarıdaki cümleyi kuruyorsanız ve akıp giden zamana üzülüyorsanız yapabileceğiniz bir şey var: Beyninizi aldatmak. Beynimizin zaman algısını etkilemek mümkün. Araştırmalara göre gün içerisinde beynimiz ne kadar çok yeni bilgi işlerse, zaman algımızda da bir değişmeye yol açar. Yeni şeyler öğrendikçe zamanın daha yavaş geçtiğini, ya da eskisi kadar hızlı geçmediğini düşünürüz. O yüzden her gün yeni bilgiler öğrenmeye ve yeni beceriler kazanmaya çalışın.

4.Ertelemenin önüne geçin

erteleme

Eğer canınız bir işi yapmak istemiyor ve onu sürekli erteliyorsanız, beyninize bir oyun oynayarak ertelemenin önüne geçebiliriniz. Çalışma ortamınızdaki ışığın rengini değiştirmek, alışık olmadığınız bir müzik açmak size yardımcı olacaktır. Ayrıca işinizi bitirmenin uzun vadedeki faydalarını düşündüğünüzde motive olabilirsiniz.

5.Düşmanlar değil, dostlar edinin.

dostlar edinin

Düşman kazanmak kolay, dost kazanmak zordur. Araştırmalara göre sevmediğiniz ya da sonradan anlaşamadığınız biriyle iyi ilişkiler kurmanın yolunun, o kişiyle zorlu bir durumun üstesinden gelmek olduğunu söylüyorlar. Siz de zorlu bir işin altından beraber kalktığınız arkadaşlarınızla daha farklı bir bağınız olduğunu fark etmişsinizdir.

6- Olumsuza değil, olumluya odaklanın.

olumluya odaklanin

Oldukça basit gelse de ortada bir gerçeklik var. Beynimiz olumsuz anıları hatırlamayı çok sever. O yüzden ne kadar çok olumlu şeylere odaklanırsanız üzülme ihtimaliniz o kadar azalacaktır.

7- Kararlar alırken iyimser değil, gerçekçi olun.

optimizm

Kendimizi rahatlatma yollarından biri “her şeyin çok iyi olacağı, hiçbir sorun kalmayacağı” yönündeki beklentilerimizdir. Kararlarımızı böyle bir ruh haliyle aldığımızda risk faktörlerini hesaba katmamış olur ve sonrasında daha üzülürüz. O yüzden aşırı iyimser olduğunuzu hissettiğiniz zaman kendinize ve gerçekliğe dönüp bir bakmayı aklınıza getirin.

8- Paranızı biriktirin.

para biriktirin

Para biriktirmen oldukça zor bir iştir. Birden elimizdeki paranın nereye gittiğini anlamadığımız zamanlar olur. Çünkü beynimiz, paramızın olmadığı zamanları unutma konusunda biraz hızlı davranır. Bunun önüne geçmenin yolu ise yeni para harcama alışkanlıkları kazanmak. Örneğin, parayı her harcadığınız zaman “bunu biriktirsem nasıl olurdu?” diye kendinize sorarak belli bir aşama kaydedeceksiniz.

9- Daha mutlu olun.

mutlu olmak

Beynimiz biraz tembeldir ve bir şeyler yapmak yerine lafta kalmayı daha çok tercih eder. O yüzden mutlu olmanın güzel olacağını düşünmek yerine, sizi mutlu edecek şeylerin neler olduğuna odaklanırsanız daha kolay mutlu olursunuz.

10- Dünyanın sizin etrafınızda dönmediğini unutmayın.

dunya senin etrafinda donmuyor

Beyinlerimizin ben-merkezcil olduğu bir gerçektir ki bu bazen bizim için kötü olabilir. Hayatımızı, dünya bizim etrafımızda dönüyormuş gibi yaşarsak, her şeyin istediğimiz gibi ilerleyeceğini düşünürsek çok üzülebiliriz. O yüzden gerçekliğe dönüp, bu dünyada bizden başka insanların olduğu gerçeğini hatırlamamız gerekiyor.

Kaynak: www.lifehacker.com/top-10-ways-to-trick-your-brain-into-doing-what-you-wan-1502990312

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !