Buradasın Ankara Psikolog » Psikoterapi Teknikleri » Bir Savunma Mekanizması Olarak Bastırma

Bir Savunma Mekanizması Olarak Bastırma

Yazar: Ankara Psikolog

bastirmaSigmund Freud bastırma(represyon) terimini psikanalitik teorinin bir parçası olarak geliştirdi. Bastırma, bir düşünce anı ya da his kişi için çok acı verici olduğunda, kişinin bilincinde olmadan bir savunma mekanizması olarak bu bilgiyi bilinçdışına itmesi ve varlığından haberdar olmamasını ifade eder. Bastırılan düşünceler hala davranışları etkileyebilir fakat kişibu davranışlarına etki eden şeyin varlığından veya bu ekinin kendisinden de haberdar olmamaktadır.

Represyon (bastırma), süpresyondan (baskılama) farklıdır. Baskılamada kabul edilemez dürtüler, duygular ve düşünceler bilinçli bir şekilde gizlenmeye ve kontrol edilmeye çalışılır.

Süpresyon için bir örnek: “Örneğin bir ortamda içinizden kahkaha atmak geldiği, ya da kalkıp gitmek, veya birisine bir tokat atmak istediğiniz halde bunu engellediğiniz zaman yaptığınız şey baskılamadır.”

Represyon için bir örnek: “Ailesi tarafından istismara uğramış bir çocuğun bu yaşantıların farkında olması ve büyüdüğünde de tamamen bunlardan habersiz olmasıdır. Fakat bu anılar kişinin bugün kurduğu ilişkilere ve davranışlarına etki edebilmektedir.”

Freud sürçmeleri dediğimiz kişinin konuşurken yaptığı bazı hataların da represyonun sonucu olarak ortaya çıktığı düşünülmektedir.

Günümüzde psikologlar tarafından bastırılan anılar, kişinin bir terapi yardımı olmaksızın ortaya çıkaramayacağı ve kişinin gündelik yaşamını etkileyen şeyler olarak tanımlanmaktadır. 20. yüzyılın sonlarına doğru bu anıların ortaya çıkarılmasında hipnoz etkili bir yöntem olarak kullanılmaktaydı. Bugün hipnozun yanı sıra psikodinamik terapilerle veya diğer terapi çeşitleriyle de bu kişinin bu anılarına ulaşılabilmekte ve danışanda farkındalığı sağlayarak bir tedavi yöntemi uygulanmaktadır.

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !