Buradasın Ankara Psikolog » Kişilik Bozuklukları » Borderline Kişilik Bozukluğunun Belirtileri

Borderline Kişilik Bozukluğunun Belirtileri

Yazar: Ankara Psikolog

Borderline kişilik bozukluğunun belirtileri arasında kişiler arası ilişkilerde, kişinin kendini değerlendirmesinde, duygularında görülen dengesizlikler ve dürtüsel davranışlar yer alır. Bu rahatsızlığın belirtileri genç yetişkinlik döneminde görülmeye başlanır ve belirtiler yıllar boyu devam edebilir. Rahatsızlığın belirtileri daha ayrıntılı olarak yazının devamında bulabilirsiniz.

Terk edilme hassasiyeti

Hastalığın belirtileri arasında terk edilmeye dair korkular yer alır. Kişi sık sık sevdikleri ve arkadaşları tarafından terk edilme korkusu yaşar, çevresindeki insanların onu yalnız bıraktığını düşünür ve bundan kaçınmak için yakınlarına fiziksel olarak daha yakın olmaya başlar.

Dengesiz ilişkiler

Bu rahatsızlığa sahip kişiler yoğun ilişkiler yaşar ve ilişkilerinde birçok çatışma ve ayrılıklar yaşarlar. Yakınlarıyla sık sık büyük tartışmalara girerler. Sevdiklerini gözünde aşırı büyütebilirken ardından ciddi değişimler yaşayarak aynı kişilerden nefret eder hale gelebilirler.

Kimlik karmaşası

Borderline kişilik bozukluğu olan kişiler kendilerine biçtikleri değerde sık sık değişimler yaşarlar. Kimliklerinden emin olamazlar. Yaşadıkları kimlik karmaşasıyla zaman zaman hiç var olmadıkları duygusunu yaşayabilirler.

Dürtüsellik

Bu rahatsızlığa sahip kişiler gerçekleştirdikleri davranışlarda dürtüsel ve kontrolsüz davranabilirler. Aşırı para harcama, birçok partnerle seks yapma, dikkatsiz araç kullanma, alkol ve madde kullanımı, aşırı yeme, kanunlara karşı gelme gibi davranışlar dürtüsel davranışlarına örnek olarak verilebilir.

İntihar eğilimi ve zarar verici davranışlar

Kişiler bu rahatsızlık dolayısıyla intihara teşebbüs edebilirler, çevrelerindekileri bu şekilde tehdit ederek kendini önemseyip önemsemedikleri test edebilirler. İntihara kalkışmadan da kendilerine zarar veren davranışlarda bulunabilirler.

Duygusal dengesizlikler

Günlük olaylar karşısında aşırı düzeyde olumsuz duygular içine girebilirler. Yoğun mutsuzluk, öfke veya rahatsızlık duygularıyla beraber ani duygu değişimleri gözlenebilir.

Kronik boşluk hissi

Bu rahatsızlığa sahip kişilerde sürekli bir boşluk hissi hakim olur. Kendilerine yapacak bir şey ararlar ama kendilerini doyuramazlar.

Strese bağlı olarak görülen paranoid düşünce ve dissosiyatif semptomlar

Stres altındayken hissettikleri paranoid düşünceleri olabilir ve çevrelerindekilere gereksiz yere şüpheci davranabilirler. Gösterdikleri dissosiatifsemptomlar geçicidir dakikalar veya saatler sürer ama kaybolurlar. Etraflarındaki kişilerin ve durumların gerçek olmadığı fikrini yaşayabilirler.

Yukarıda bahsettiğimiz belirtilerin birçoğu günlük hayatta çoğu insan tarafından tecrübe edilebilir ancak borderline kişilik bozukluğu tanısı almak için bu belirtileri sürekli olarak yaşamak gerektiğini belirtelim. Psikolojik rahatsızlıklarda tanı koymak için kullanılan DSM 5 isimli kaynağın referans alınır ve herhangi bir yerde okunan bir belirtiyi göstermek o hastalığa sahip olmak demek değildir.

 

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !