Buradasın Ankara Psikolog » İlişkiler » Boş Yuva Sendromu Nedir? Nasıl Başa Çıkılır?

Boş Yuva Sendromu Nedir? Nasıl Başa Çıkılır?

Yazar: Ankara Psikolog

Boş yuva sendromu, yalnızlık, yas, amaçsızlık gibi anne babaların çocuklar eğitim, iş ya da ilişkileri yüzünden evden ayrıldıklarında ortaya çıkardıkları semptomların toplamını anlatan bir sendromdur.

Bir ruhsal sağlık durumu olarak tanımlanmasa da depresyon ve kaygı konularında ortaya sıklıkla çıkan ve bunların nedeni olan bir kavramdır.

 Boş Yuva Sendromu Nedenleri ve Belirtileri

Birçok anne baba çocuklarının mutluluğuna kendilerini adayarak onlarla 18 ya da daha fazla yıl zaman geçirir. Çocuklar ebeveynlerinin bakımına ihtiyaç duymadıklarında bazı anne babalar yönsüzlük, amaçsızlık, kaybolmuşluk ve yalnızlık gibi çok çeşitli duyguları yaşayabilirler.

Evlilikteki tatminsizlik ve tek çocuklu ebeveynlik boş yuva sendromunun yaşanma riskini artırmaktadır. Birçok durumda anne kendisinin çocuğu için birincil bakım veren kişi olması gerektiğini düşünürler. Bu tarz düşünceleri olan kadınlarda boş yuva sendromunun görülme olasılığı daha yüksek olmaktadır. Çocukları evden ayrılan ebeveynler şunları hissedebilmektedirler:

-Yalnızlık

-Soyutlanma

-Kaygı veya panik

-Aşırı yas

-İlgisini kaybetme

-Genel bir amaçsızlık

Boş Yuva Sendromu Tedavisi

Çocukları evden ayrıldıktan sonar yas içerisinde olan ailelere psikoterapi oldukça etkili bir terapi sunmaktadır. Ayrıca, boş yuva sendromu depresyon gibi birçok ruhsal rahatsızlığın nedenlerinden birisi olabilmektedir.

Çocuklarıyla doyuma ulaşmış bir yaşam geçiren ve çocuklarını büyütürken sosyal yaşamlarına da devam eden çitlerde boş yuva sendromu daha az görülmektedir.

Anti-depresanlar, kaygı durum önleyiciler gibi ilaçlar ve psikoterapi de semptomların giderilmesinde yardımcı olmaktadır.

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !