Buradasın Ankara Psikolog » Çocuk Psikolojisi » Çocuklarınıza Asla Söylememeniz Gereken 10 Şey

Çocuklarınıza Asla Söylememeniz Gereken 10 Şey

Yazar: Ankara Psikolog

Gündelik olarak kullandığınız bazı sözcükler ve cümleler çocuğunuza zarar verebilir. Size doğru gibi gelse de çocuğunuza karşı kullanmamanız gereken ifadelerden bazıları şunlar:

“Aferin!”

Çocuğunuza aferini ne zaman ve nerede söylediğiniz çok mühim bir konudur. Normalde ödüllendirme ifadesi olan aferini ironi yaparken kullanmak çocuğunuzun kafasını karıştırabilir.

“Pratik yaparsan daha iyi yaparsın.”

Birçok çocuk için doğru olsa da bu ifade şöyle bir alt metin içeriyordur: “Hata yaptıysan yeteri kadar çalışmamışsın demektir.” Çocuklar sık sık hatalar yapabilir ve bunun birçok nedeni olabilir. Her şeyi pratik yapmaya bağlarsanız onun kendisini bir makine gibi hissetmesine neden olursunuz.

“Bir şeyin yok.”

Çocuğunuz düştüğünde veya incindiğinde “bir şey yok, bir şey yok” demek büyük ihtimalle verdiğiniz ilk tepkidir. Fakat bu çocuğunuzun yaşadığı acıyı görmezlikten geldiğiniz ve onu anlamadığınız mesajını ona verir.

“Acele et!”

Servisi kaçırmaması için yemeğini hemen bitirmesini söylemek, bir işi hemen, acele bir şekilde yapmasını söylemek çocuğunuzu strese sokacaktır. Sürekli acele ettiği bir yaşam biçimi ilerisi için bazı psikolojik sorunlara sebep olabilir.

“Diyetteyim.”

Çocuklarınıza diyete girmenin önemli bir şey olduğunu yansıtırsanız onları kendi görüntüleriyle ilgili strese sokarsınız. Anne babalarını model alan çocuklar kendilerinin de diyete girmeleri gerektiğine inanıp, yetersiz şekilde beslenebilirler.

“Buna paramız yetmez.”

Çocuğunuz bir şeyi istediğinde onu alamama sebebiniz olarak paranızın yetmemesini gösterirseniz bu da çocuğun duygusal dünyası için iyi olmaz. Ailesinin durumunun kötü olduğunu düşünen bir çocuk kendisi de kötü ve sürekli mahcup hissetmeye başlayacaktır. Bunun yerine “Bunu almıyoruz çünkü paramızı biriktirmemiz gerekiyor.” Demek ona örnek olacak iyi bir davranıştır.

“Yemeğini bitirene kadar tatlı yok.”

Böyle sürekli bir ödül ceza yöntemiyle çalışmak çocuğunuzu deney farelerine çevirmeye benzer. Böyle bir yasak getirmek yerine çocuğunuza neden yemeği önce yemeniz gerektiğini ve bunu beraber yapacağınızı anlatırsanız daha doğru bir adım atmış olursunuz.

“Dur, yardım edeyim.”

Çocuğunuz yardım istemedikçe onun ödevlerine, bulmacasına yardımcı olursanız onun hem öğrenme hevesini elinden alırsınız hem de işleri tek başına yapamayacak olduğu mesajını verirsiniz. Çocuklarınızın hata yapmasına, bir şeyleri yapamamasına izin verin.

“Sen yapamazsın/bilemezsin.”

Ailelerin en çok kullandığı yanlış ifadedir. Çocuğunuz elbette her şeyi yapacak kapasitede değildir. Ama ona yapamayacaklarını değil, yapabilecekleri şeyleri söylemelisiniz. Yukarıdaki ifadeyi ne kadar çok tekrarlarsanız çocuğunuzun ileride o kadar az özgüven sahibi ve yetersiz bir birey haline getireceksiniz.

“Dikkatli ol!”

Çocuğun yapacağı her hareket öncesi ona dikkatli olması gerektiği uyarısını yaparsanız çekingen ve kendine güveni olmayan bir çocuk yetiştirmiş olursunuz. Eğer kendisine zarar vereceğini düşünüyorsanız onu –kötü bir şey olması halinde- müdahale etmenizin kolay olacağı bir mesafeden izleyebilirsiniz.

Kaynak: http://www.parents.com/parenting/better-parenting/advice/10-things-you-should-never-say-to-your-kids/

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !