Buradasın Ankara Psikolog » Yaşam » Daha Etkili Bir İletişim İçin 10 Altın Öneri

Daha Etkili Bir İletişim İçin 10 Altın Öneri

Yazar: Ankara Psikolog

Birbirinizi ne kadar seviyor olursanız olun, iletişim olmadan bir ilişki yürümez. İyi bir iletişim olmadan birbirinizi anlayamazsınız.İşte size daha iyi bir iletişim kurmak için bazı ipuçları.

1.Önemli konuları yüz yüze konuşun.

E-postalar veya telefon mesajları önemli bir konuyu konuşmak için uygun değildir. Çünkü iletişimde sözcükler kadar ses tonunuz da çok önemlidir. Konuşmalarınızı yüz yüze yaparak yanlış anlamaların önüne geçebilirsiniz.

2.Konuşmak için doğru zamanı seçin.

Bir yerlere yetişmeye çalışırken veya araba sürerken konuşmak iletişiminizi zayıflatır. Çünkü böyle zamanlarda gereken dikkati birbirinize vermeyebilirsiniz. Bu yüzden konuşmaya başlamadan önce “şu an konuşmamız için doğru bir zaman mı?” diye karşınızdakine sorabilirsiniz.

3.Konuşmaya bir iltifatla başlayabilirsiniz.

Eğer karşınızdakini bir hatadan dolayı eleştirecekseniz, sesinizi olabildiğince yumuşatmanız ve eleştirinizde önce olumlu yönleri odaklanmanız daha sağlıklı bir iletişim kurmanızı sağlayacaktır.

4.Konuşurken birbirinizi dinleyin.

Birisi sizinle konuşurken elinizdeki telefonu bırakın veya televizyonu kapatın. Tüm dikkatinizi sizinle konuşan kişiye vermek onu daha iyi anlamanızı sağlayacaktır. Ayrıca aynı şeyin size yapılmasına da izin vermeyin.

5.İyi ya da kötü, sık sık konuşsun.

Konuşmanız için mutlaka önemli gündemlerinizin olmasına gerek yok. Gündelik konularda olsa bile sık sık konuşmanız aranızdaki iletişimde daha da artıracaktır.

6.Genellemelerden kaçının.

Birbirinize hatalarınızı söylerken genelleme yapmamaya çalışın. Bir defa olmuş bir hatayı o kişinin karakteriymiş gibi yansıtmak sizi bir yere götürmeyecektir.

7.Geçmişten kurtulun.

Konuyu sürekli altı ay önce olmuş bir olay getirmek size hiçbir şey kazandırmayacaktır. Geçmişte olan geçmişte kalmıştır. Bugünün konularına odaklanmak ilişkiniz için daha mantıklıdır.

8.Tartışmayı yarıda kesmeyin.

Tartışmanın ben alevli yerinde söyleyecekleriniz bitse bile “tamam”, “her neyse” gibi sözcüklerle konuyu kestirip atmayın. Söyleyeceklerinizi toparlamak için kendinize zaman ayırın, ardından düşüncelerinizi ve hislerinizi anlatarak konuşmayı bitirebilirsiniz.

9.Karşınızdakinin zihin okumasını beklemeyin.

Eğer söylemek istediğiniz bir şey varsa söyleyin. Karşı taraf anlasın diye ipuçları vermek size sadece zaman kaybettirir.

10.Vücut dilinize dikkat edin

Eğer birisi size “neyin var?” diye sorduğunda kollarınız birleştirmiş, asık bir suratla “hiçbir şeyim yok” demek hiç gerçekçi olmaz. Vücut diliniz hissettiklerini yansıtmalı ki karşı taraf sizi daha iyi anlayabilsin.

Kaynak: http://reluv.co/10-tips-on-how-to-communicate-better/

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !