Buradasın Ankara Psikolog » Çocuk Psikolojisi » Dikkat Eksikliği ve Dağınıklığı Çözüm Yolları

Dikkat Eksikliği ve Dağınıklığı Çözüm Yolları

Yazar: Ankara Psikolog

Çocuğunuz, doğuştan bir problem olan dikkat eksikliği sorunuyla karşı karşıyaysa, okulda, arkadaşları arasında ve gelecekteki iş yaşamında bazı sıkıntılar çekebilir. Oysa, dikkat geliştirici oyunlar ve alıştırmalarla, onun bu sorunu çözmesine yardımcı olabilirsiniz.

Geçtiğimiz ay okullar açıldı. Kimimizin çocuğu okula daha yeni adım atarken kimimizinki bir üst sınıfa geçti. Derslerin başlamasıyla anne ve babaların sorunları da arttı. Özellikle de dikkat dağınıklığı sorunu olan çocukların anne babalarının… Çünkü dikkat eksikliği, çocuğun okuldaki ve hayattaki başarısını kısıtlıyor.

Morpa Kültür Yayınları’ndan çıkan “Çocuğumun Dikkatini Nasıl Geliştirebilirim?” adlı kitabın yazarları Yard. Doç. Dr. Semai-Necla Tuzcuoğlu çifti, bu durumu şöyle açıklıyor: “Dikkat dağınıklığı olan çocukların okul yaşantısı tahmin edilenin çok ötesinde zorluklarla doludur. Bu yüzden büyük çoğunluğu sınıf tekrarına maruz kalmakta. Böyle bir çocuğa sahip olan ailelerin her şeyden önce sabırlı davranmaları gerekiyor.

EĞLENİRKEN ÖĞRENECEK

Tuzcuoğlu çifti, kitaplarında çocukların dikkatini toplamaya yardımcı olacak oyun ve alıştırmalar da hazırlamış. Bunlardan bazıları şöyle:

Farklı resmi bulma

Bu alıştırmadaki amaç, çocuğa farklı olan resmi buldurmaya çalışmak. Örneğin, çocuğunuza dört tane resim gösteriyorsunuz. Dört resimde de, masanın üzerinde bir vazo bulunuyor. Fakat bu resimlerden bir tanesinde, vazo diğerlerine göre büyük. Burada önemli olan, hem çocuğa farklı olan resmi buldurabilmek hem de ondan, resmin neden farklı olduğunu öğrenmek. Böyle bir oyun, ancak ilkokul seviyesindeki bir çocuk için geçerli.

Resmi hafızaya alma

Bir tane resim seçin ve çocuğunuza bir dakika boyunca bu resmi gösterin. Daha sonra resmi kapatıp ona resimle ilgili sorular sormaya başlayın. Örneğin; “Kaç tane çocuk vardı?”, “Ev ne renkti?” gibi… Böylece çocuğunuz resmi hatırlayabilmek için dikkatini daha fazla toplamak zorunda kalacaktır.

Şekil hatırlama

Bu alıştırmada, boş bir kağıdın üzerine kare, üçgen, daire gibi basit geometrik şekiller çizin. Yine resmi hafızaya alma alıştırmasında olduğu gibi çocuğunuzun şekilleri hatırlayabilmesi için ona biraz süre tanıyın. Daha sonra şekillerin üzerini kapayın ve ondan aklında kalan şekilleri boş bir kağıda çizmesini isteyin. Eğer çocuğunuz ilkokul seviyesindeyse, bu alıştırmayı biraz daha zorlaştırabilirsiniz.

Hikaye anlattırma

Çocuğunuza kısa bir hikaye okuyun. Ondan hikayeyi dikkatli dinlemesini isteyin. Hikaye bittikten sonra ona sorular sormaya başlayın. “Horoz kümesin dışına çıkıp ne yaptı?”, “Hava nasıldı?” tarzı sorular, onun dikkatini toplamasına yardımcı olur.

Eşya saklama

Dört yaşından itibaren çocuğunuzla birlikte bu oyunu oynayabilirsiniz. Oyun, hafızayı kuvvetlendirirken bir yandan da çocuğun ayrıntılara dikkat etmesini sağlar. Bu oyun için bir oda seçin ve çocuğunuza bu odadaki eşyalara bakması için bir dakika süre verin. Sonra çocuğunuzu odadan uzaklaştırın ve odadaki bir eşyayı saklayın. Şimdi ona odadaki hangi eşyanın eksik olduğunu sorun. Eğer çocuğunuz odadaki eşyayı bulmakta zorluk çekiyorsa, ona biraz ipucu verebilirsiniz.

Balonla oynama

Üç yaşından itibaren oynanabilecek bu oyuna çocuklarınız bayılacak. Bir balon şişirin ve voleybol oynar gibi balonu birbirinize atmaya başlayın. Oyunda balonun yere düşürülmemesi gerekiyor. Böyle bir oyun, çocuğunuzun zamanlamasında da gelişme sağlar. Eğer onun dikkatini biraz daha yoğunlaştırmak istiyorsanız, ara sıra numaradan da olsa balonu yere düşürüp onu daha çok heveslendirebilirsiniz.

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

1 Yorum

tuğba 25 Şubat 2012 - 15:15

merhaba;
24 yaşındayım 1 çocuk annesiyim.Bende dikkat eksikliği olduğunu düşünüyorum bunu kitap okurken ve evde günlük işleri yaparken fark ettim ne yapmalıyım…

Cevapla

Yorumunuzu Bekliyoruz !