Buradasın Ankara Psikolog » Popüler Psikoloji » Dikkatinizi Korumanız İçin 10 Psikolojik Öneri

Dikkatinizi Korumanız İçin 10 Psikolojik Öneri

Yazar: Ankara Psikolog

Bu yazıda dikkatinizi geliştirmek için yapabileceklerinizden bahsediyoruz.

Hangi işi ne zaman yapacağınızı planlayın.

Gün içinde hangi saatlerde dikkatinizin daha iyi olduğunu bilirsiniz, en zahmetlileri işlerinizi dikkatiniz en iyi olduğu bu saatlerde yapın.

Beyninizi eğitin.

Modern yaşan içinde bir çok dikkat dağıtıcı öge barındırır ve beynimiz tüm bunların arasında birçok iyi aynı anda yapmaya çalışır. Ancak dikkatinizi koruyabilmek için her işi teker teker yapmak önemlidir. Çalışırken dikkatinizi dağıtan ne varsa ortadan kaldırıp beyninizi tek bir konu üzerinde çalışmaya zorlamalısınız.

Akışına bırakın.

Çalışırken ne zaman ara vereceğiniz konusunda çok da sıkı olmayın. Eğer on dakika ara verim yarım saat çok iyi odaklanabiliyorsanız öyle yapın ya da yoğunlaşmış çalışıyorken kendinizi ara vermeye zorlamayın. Neyin size daha uygun olacağını en iyi siz bilirsiniz.

İyi yemek, iyi uyku.

Yaptığınız işe iyi odaklanabilmek için aklınızın yatağınızda olmaması gerekir. Açık bir zihinle çok daha dikkatli çalışabilirsiniz. Yeterli uyku=üretkenlik. Benzer şekilde, çalışmaya başlamadan önce karnınızın tok olduğundan emin olun. Eğer açsanız önünüzdeki işe odaklanmak nerdeyse imkansızdır.

Liste yapın.

Yapmanız gereken işler hakkında kafanızda soru işareti bırakmamaya çalışın. Bunun için de bir liste yaparak başlayabilirsiniz. Ayrıca yapacağınız listede maddeleriniz açıklayıcı olursa çok daha avantajlı hale gelebilirsiniz. Bu teknikle plan yapmanız da kolaylaşır. Belki de en büyük zevki tamamladığınız şeylerin üstünü çizerken yaşayacaksınız.

Tekrar altın bir anahtardır.

Kulağa klişe gelse de  bu bir gerçek. Tekrar ederek hem dikkatinizin dağılmasını en aza indirir hem de konuya daha hakim olmanızı sağlar.

Temiz bir başlangıç yapın.

Eğer bir işi bitirdiyseniz ona ait izleri ortadan kaldırın ve yenisine yer açın. Böylece yeni işinize başladığınızda eskisinden kalan izlerden dolayı dikkatiniz dağılmayacaktır. Eğer önceki konuya dair aklınıza gelen bir şey olursa bir kenara not edip işinizi bitirdikten sonra ilgilenmeyi deneyebilirsiniz.

3,2,1, süre doldu!

Her zaman bir işi bitirene kadar üzerinde çalışmak zorunda değilsiniz, özellikle de bu iş sıkıcı bir işse. Böylesi işler üzerinde çalışırken en mantıklısı belli zaman periyodlarında çalışıp ara verip sonra devam etmektir.

Rahatlama ortamı, çalışma ortamı değildir.

Rahatlamak için tercih ettiğiniz ortamı çalışmak için tercih etmemeye çalışın. Çalışmak için farklı bir alan belirlemek, o alana geçtiğinizde çalışmaya hazır hale gelmenize yardımcı olur. En önemli tavsiyemiz: her ne kadar rahat olursa olsun ASLA yatağınızda çalışmayın. Bu durum hem dikkatinizi toplamanı engeller hem de gerçekten uyumak istediğinizde uyumanızı da zorlaştırır.

Mutlu son.

Çalışmanızı sizi mutlu eden bir şeyle sonlandırmaya çalışın. Geç saatlere kadar çalışan çoğu insan işi biter bitmez yatmayı tercih eder ama bunu yapmadan önce sizi mutlu eden bir şey yaparsanız zihninizin yoğun çalışma sonrası durulmasına yardımcı olur.

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !