Buradasın Ankara Psikolog » İlişkiler » Eleştirirken İtici Olmamanın 7 Püf Noktası

Eleştirirken İtici Olmamanın 7 Püf Noktası

Yazar: Ankara Psikolog

Eleştiri olgunlaşmamız ve gelişmemiz için hayatımızın gerekli bir parçası. Ama insanları eleştirmeyi doğru bir şekilde yapmazsak çok itici görünürüz. Bundan kaçınmanız için dikkat etmeniz gereken 7 altın kural:

Basit bir dil kullanın.

Söylemek istediklerinizi afili sözlerle veya eski terimlerle süslemek daha iyi bir eleştiri yaptığınız anlamına gelmez. Ne söylemek istiyorsanız basit bir dille ve açık bir şekilde ifade edin. Eleştirinin amacı karşı tarafa yardımcı olmaktır, kendi egonuzu okşamak değil.

Eleştirinizi özelleştirin.

Eleştirdiğiniz şeyi genellemekten kaçınırsanız daha doğru bir eleştiri yapmış olursunuz. Bir işte başarısız olan insana “her şey çok kötü” demek yerine “bu kısımları daha iyi yapmalısın” demek daha yapıcı ve isabetlidir.

Kişiye değil, işe odaklanın.

Eleştirilerinizi doğrudan kişiye yöneltmek karşı taraftakinin motivasyonunu olumsuz yönde etkiler. Eleştirilerinizi iş üzerinden yaparsanız o kişinin verimliliğini de etkilememiş olursunuz. Örneğin, bir satış elemanının müşterileriyle ilişkisini eleştirecek bir patron, o elemanın iletişim konusunda çok başarısız biri olduğunu söylerse hata yapar. Bunun yerine belirli durumlar için, hangi vücut hareketlerini nasıl kullanması gerektiği ile ilgili önerilerde bulunabilir.

Hata yaptıklarını söylemeyin.

Birini eleştirirken ona hata yaptığını söylemek de iyi bir yöntem değildir. Bunun yerine, o kişiye neleri daha iyi yapabileceğini ifade etmelisiniz. Çünkü hata yaptığını düşünen bir insanın çalışma şevki kırılabilirken, neleri daha iyi yapabileceğini duyan bir kişinin iş yapma hırsı artar.

İltifat edecek bir şeyler bulun.

En olumsuz eleştirileri bile dile getirirken yanına olumlu eleştiriler ekleyin. Kimse bir işi baştan sona yanlış yapamaz. Her şey yanlış olsa bile gösterilen çaba bile olumlu bir eleştiri olarak o kişiye verilmelidir. İşlerinde deneyimsiz kişiler özellikle böyle olumlu eleştirilere çok ihtiyaç duyarlar.

Önerilerde bulunun, emir vermeyin.

Eleştiride kullandığınız dil karşı taraftaki için çok hassastır. Sinirli ve emirler veren bir ağızla konuşmak karşıdaki için daha motive olmayacaktır. Ona dostça ve samimi bir şekilde yaklaşmalısınız. Olası dirençleri kırmanın en güzel yolu, eleştiri vereceğiniz bir kişiyle kuracağınız yakın ilişkidir.

Diyalog kurun.

Eleştiri yönelteceğiniz kişinin fikirlerini ve söyleyeceklerini dinlemezseniz başarısız bir ilişki kurmuş olursunuz. Verdiğiniz eleştiriler karşısında onun ne düşündüğünü mutlaka sorun. Böylelikle yanlış anlaşılmaların önüne geçersiniz ve o kişi üzerinde daha iyi bir izlenim bırakmış olursunuz.

Kaynak: http://www.inc.com/jayson-demers/the-7-golden-rules-of-how-to-give-criticism-without-sounding-like-a-jerk.html

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !