Buradasın Ankara Psikolog » Kişisel Gelişim Ve Yaşam Koçluğu » Gündüz Vassaf’tan İnsana ve Topluma Dair Alıntılar

Gündüz Vassaf’tan İnsana ve Topluma Dair Alıntılar

Yazar: Ankara Psikolog

Gündüz Vassaf insan tarih, psikoloji, felsefe, toplum ve kültür alanında önemli eserler vermiş Türk yazar ve psikologdur.

Özellikle “Cehenemme Övgü” ve “Cennetin Dibi” kitapları ile tanınan yazar edebiyat alanında da birçok dikkat çekici esere imzasını atmıştır. Eserlerinde bireysel ve toplumsal düzeyde getirdiği eleştiriler ve yaptığı tespitlerleokuyucusuna dünyayı ve yaşamı sorgulama şansı tanımıştır.

Gündüz Vassaf’tan sizi etkileyeceğini düşündüğümüz bazı alıntılar ise şöyle;

“Ölüm insan için en büyük bilinmeyen olmuştur. Aynı zamanda en büyük korku kaynağı. Bilinmeyenin korkusunu azaltmanın en temel yollarından biri, ölümden sonraki yaşamı tartışan, açıklayan ve vaat eden din olmuştur. Bilinen şeyden korkulmaz. Cehennem ve ceza kavramlarını içeren dinlerde bile, insan kendisini cennet bahçelerine götürecek eylemler sayesinde ölüm korkularını bertaraf edebilir.

“Özgürlüğümüz davranışlarımızın önceden kestirilemezliğine bağlı.

Özgürlük, güç merkezleri tarafından sunulan şıklardan birini özgürce seçmekle sınırlı.”

“Seçmek suretiyle, biz’i, birçok ‘biz’lere bölüyoruz. Her şeyi kapsayacak bir sözcük olduğu halde, biz, genellikle bir dışlamayı belirtmek için kullanılıyor. Biz ancak biz anlamına gelmediği zaman biz anlamına geliyor.”

“Daha çok seçme olanağımız var, bu yüzden daha çok özgürlüğümüz var. Hayır. Böyle değil. Özgürlüğün esası, bir nesneyi, bir kişiyi, bir düşünceyi ya da bir çiçeği bir diğerine tercih etmek değil. Daha çok bir kucaklama, içine alma eylemi. “Seçme özgürlüğü” bir kavram olarak özgürlük durumuna aykırıdır. Özgürlük, “ya bu ya da şu” değil, “ya hep ya hiç” ya da bir büyüme genişleme eylemidir daha çok.”

“Dünyayı sözcüklerle tutsak ettik. Bu süreçte biz de, kendi sözcüklerimizin tutsağı olduk.”

“İnsanlarla tanışıp karşılaşmaktan çok, faydacı anlaşmalar yapıyoruz. Daha “merhaba” dediğimiz anda, “Bu ilişkiden ne gibi bir fayda sağlayabilirim acaba?” düşüncesi geçer aklımızdan. İlişkiler, insanın evrensel “birlikteliği” üzerine kurulmaktan çok, kesin amaçlar üzerine inşa edilir.”

“Avcı toplayıcı, tarım ve sanayi toplumlarının tersine, türümüzün tarihinde ilk kez yaşlılar gençlerden öğreniyor.”

“Kendimizi olduğumuz gibi kabul edinceye dek bizi tutsak edecek kahramanlar. Süpermenler ve tanrılar yaratmaya devam edeceğiz. Özgür toplumda kahramanlara yer yoktur. Özgür insanın kahramanları olmaz.”

“İş günü süresince tutsak olduğumuz gerçeğini o kadar kabullenmişizdir ki, onun dışındaki saatlerden ‘serbest zamanımız’ diye söz ederiz. Serbest saatlerin tam tersi, hemen hepimizin işte olduğu gündüzlerdir.”

“Temel olanı düşünmekten kaçınmak bizi psikolojik bakımdan öylesine totaliter bir yapıya sürükler ki, yaşamın ya da özgürlüğün temeli açısından pek az önem taşıyan seçimler yapmakla ya da seçim hakkı için mücadele etmekle uğraşırız durmadan. Seçimin mekanik olarak uygulanması bize bir başarı, ilerleme ve özgürlük duygusu verir. Bu süreç, aynı zamanda, farkında bile olmadan vakit geçirmemizi kolaylaştırır. Böylece zamanın akıp gitmesine karşı da bağışıklık kazanmış oluruz. Ölümsüz hissederiz kendimizi.”

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !