Buradasın Ankara Psikolog » Hamilelik Psikolojisi » Hamilelik ve Gebelik Psikolojisi

Hamilelik ve Gebelik Psikolojisi

Yazar: Ankara Psikolog

Hamilelik beraberinde hem fizyolojik hem de psikolojik değişiklikleri beraberinde getirir.Anne adayları, yaşadıkları değişimin etkisiyle bir takım psikolojik değişiklikler yaşayabilirler.

Anne adayları, hamileliğin ilk dönemlerinde yalnızca bedenlerindeki değişikliklere değil aynı zamanda yeni bir bireyin sorumluluğunu alma fikrine de alışmak zorundadır. Bu süreçte eşinden hem duygusal hem de fiziksel manada destek bekler. Anne adayı, eşinin de beraber dünyaya getirecekleri çocuk için kendisiyle eş düzeyde heyecanlanmasını ister. Eşinin iş için harcadığı zaman ve enerjinin kısalmasını, bu sürenin bebekleriyle kendisine ayrılmasını bekler.

İçinde bulunduğu koşullar, anne adayının mantıklı davranmasını zorunlu kılsa da duygusal dünyası bencil olmayı ve eşinden imkansızı karşılaşılmayan istek ve önerilerde bulunabilir. Beklenti, bu isteklerin itirazsız karşılanması şeklindedir. Bazen zaman sorunu, bazen maddi sıkıntılar nedeniyle bu istekler gerçekleşmezse, baba adayı gerekli sevgi ve özeni göstermediği şeklinde suçlanabilir. Bu şekilde başlayan tartışmalar, farklı boyutlara taşınıp evdeki huzur ortamı etkilenebilir. Bu noktada önceden hiç talepkar gerçekleştirmesini istemeyi doğurabilir. Uygun olmayan zamanda ve mekanda, normalde pek olmayan eşini anlamaya çalışan baba adayıyla çatışmalar yaşanabilir. Baba adayı bir yandan bu yeni duruma kendisini hazırlamaya çalışırken, bir yandan da eşinin bu taleplerini karşılamaya uğraşacak, bu aşamada gerçekleştiremediği istekler yüzünden de strese girecek, üzülecek ve bunu farklı şekillerde yansıtacaktır.

Anne adayı, bir yandan neşe ve olgunlukla hamilelik sürecini yaşarken bir yandan da türlü endişelerle boğuşmaktadır. Eşinin bu süreçte yanında olması, ruh sağlığı açısından çok önemlidir. Bu yepyeni süreçte yalnız olmayacağını bilmek, eşinin de dünyaya gelen canlıyı büyütmede sorumluluğu onunla paylaşacağını hissetmek endişeleri yatıştırır. Bebek haberinin alınmasından sonra eşlerin birbirlerine hem miktar hem de kalite olarak daha fazla zaman ayırmaları önemlidir. Bu süreç her ikisi için de yenidir ve eşler ekibe yeni katılan eleman için birtakım ortak düzenlemeler yapmalıdır.

Hamile ve Doğum Psikologu Ayşe Evran Hakkında Ayrıntılı Bilgi Almak İçin Lütfen Tıklayınız

Hamile ve Doğum Psikologu Ayşe Evran’dan Randevu Almak İçin Aşağıdaki Numaradan Bize Ulaşabilirsiniz

0312 446 40 76

Fenomen Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim Merkezi

hamile psikologu,doğum psikologu,doğum koçu,gebelik psikolojisi,hamilelik psikolojisi,doğum koçluğu,hamilelik koçluğu

 

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

2 Yorumlar

İbrahim Sezmiş 05 Şubat 2011 - 13:17

Uzman Psikolog İbrahim Sezmiş

Hamilelik sürecinde ve hamileliğin sonlanmasını takip eden 3-4 ay boyunca kadındaki değişikliğe bağlı olarak yoğun duygular yaşanmaktadır. Fizyolojik değişimler yanında yaşam koşullrındaki değişimlerinde getirdiği tablo kadını depresif bir moda sokabilmektedir. İşte kritik sayılabilecek bu dönemde kadının en yakınında bulunması ve onu anlaması gereken eşidir. Bu durum erkeğe büyük bir yük getirmektedir. Bu durumu bilmeyen ve eşinin bu durumunu gözetmeyen kişilerin ilişkilerinde uzun vadede ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Ayrıca bu dönemde kadının ilişkide olduğu kişilerinde yaklaşımı oldukça önemlidir. Bu hassas dönemde uygun yaklaşımı göstermeyen kayın valide, anne, görümce gibi yakınlar durumu zorlaştırabilir, derin çatışmaların oluşmasına yol açabilirler. Tüm bu çerçevede bu hassas dönemin varlığını bilmek ve buna göre davranmak oldukça önemlidir.

Sevgi ve saygılarımla…

Cevapla
Esra 21 Aralık 2011 - 00:08

Merhaba;

Esimle buyuk bir catismanin ardindan size yaziyorum. 9 haftalik hamileyim ve cok cesitli kaygilarim var… Evimizde vazgecemedigimiz daha dogrusu esimin vazgecemedigi bir kopek bulunmakta, onun hamilelik ve sonrasindaki doneme iliskin kaygilarimi ben ve doktorum hatirlatti; ancak bu konuyla ilgili onunla konusmak ve en ufak bir dokundurma yapmak bile bana tepki duymasina yol aciyor ve ister istemez kendimizi bir kavganin icinde buluyoruz ve cok kirici oluyoruz birbirimize karsi…
Cok yoruldum, ilgiye sevgiye ihtiyacim olan bir donemde benim ve bebegimle ilgili en ufak bir kaygi duymuyor…
Yardimci olabilirseniz sevinirim…

Cevapla

Yorumunuzu Bekliyoruz !