Buradasın Ankara Psikolog » Yaşam » İş Yerinde Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

İş Yerinde Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

Yazar: Ankara Psikolog

Çalışma hayatı eğlenceli, öğretici olduğu kadar yorucu ve karışık da olabilmektedir. Özellikle işe yeni başlamış kimseler için yeni terimlerle, yeni bir çalışma programı ve yeni kurallarla doludur. İş hayatında profesyonel olmak için ofiste yapılması ve yapılmaması gerekenler vardır. İçeriğimizin yardımcı olmasını umarak keyifli okumalar dileriz.

Yüksek sesle konuşun.

Neden bu işe alındığınızı göstermekten çekinmeyin. Söyleyecekleriniz, fikirleriniz varsa bunları yüksek sesle ifade etmelisiniz. Fikirlerini dile getirmeyen çalışanların ne düşündüğünü bilmenin imkanı yoktur. Konuşurken de kendinizden emin bir şekilde uygun ses yüksekliğiyle konuşmanız gerektiğini unutmayın.

Sadece konuşmuş olmak için konuşmayın.

Eğer konuşulan konu hakkında fikriniz yoksa veya size sorulan sorunun cevabını bilmiyorsanız “Konu hakkında yeterli bilgim yok ama öğrenmekten memnun olurum.” demek kulağa çok daha profesyonel gelir. Ayrıca işverenleriniz dürüstlüğünüzü takdir edecektir. Eğer cevabı bilmiyorsanız uydurmak pek de akıllıca olmaz.

Dedikodu yapmayın.

Hiçbir zaman! Herkesin iş yerinde dedikodu yapmanın doğru bir şey olmadığını bildiğini düşünüyoruz ancak bazen ağzınızdan kaçıveren şeyler olabilir. Bu konuda daha özenli olmalısınız. Dedikodu kesinlikle işyerinde yapılmaması gerekenler listesinin başında gelir.

Çalışma ortamına uygun kıyafetler seçin.

Çalışma ortamlarında kişilerin giyimi ilk göze çarpan unsurlardandır. Kıyafetlerinizin temizliği ve görüntüsü önemlidir. Ayrıca çalıştığınız ortama uygun giyinmek size profesyonellik katacaktır. Eğer belli kurallar varsa bunları takip edin.

Bir başkası gibi giyinmeyin.

Muhtemelen çalıştığınız yerde giyime yönelik bir standart vardır ancak içinde rahat olmadığınız ve nefret ettiğiniz bir kıyafet giymeyin. Profesyonellik bir başkasını kopyalamak değil kurallar çerçevesinde size uygun olanı yapmaktır.

İletişiminize dikkat edin.

Girdiğiniz ortama alıştıktan sonra dilinizin günlük konuşmalara kayması çok doğaldır. Ancak bu durumdan olabildiğince kaçınmalısınız. Sırf konuşma değil yazışmalarda da dilinizin resmi olmasına dikkat etmelisiniz. Hiçbir profesyonel yazışmada gülücükler hoş karşılanmaz.

Eğer ortada bir sorun varsa sessiz kalmayın.

Bir sorunu kendi başınıza çözebiliyor olmanız harika bir şeydir ancak ortada yanlış ve ters giden bir şey varsa bunu üstlerinizle paylaşmalısınız. Aksi takdirde niyetiniz iyi olsa dahi sorunun üzerini örtmeye çalışıyor gibi görünebilirsiniz.

Geç kalmayın.

İşe zamanında gitmek insanlara sorumluluk sahibi ve adanmış olduğunuzu göstermenin en kolay yoludur. Yine de işine geç kalmayı kronik hale getirmiş ve sürekli bahanesi olan insanların sayısı hiç de az değildir. İşe giderken her zaman yaşanabilecek aksilikleri hesaba katarak yola çıkın ve herkesten sonra işe gidip dikkatleri üzerine çeken kişi olmayın.

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !