Buradasın Ankara Psikolog » Panik Atak » Panik Atak Türleri

Panik Atak Türleri

Yazar: Ankara Psikolog

Panik Atak Türleri

Panik Atak Türleri

Panik atağın bilinen 6 türü vardır. Bunlar, klasik panik, kognitif panik, non kognitif panik, nokturnal panik, gastro intestinal panik ve korkusuz paniktir.

Panik atak türlerine geçmeden önce panik atağın yaşandığı bazı durumlardan da söz edilmesinde fayda vardır. Yaşandığı durumlara göre de panik atak 3’e ayrılır. Beklenmedik ataklar, duruma bağlı olan ataklar ve durumsal yatkınlık gösteren ataklardır. Beklenmedik ataklar, herhangi bir neden yokken, birdenbire ortaya çıkan nöbetlerdir. Panik bozukluğu yaşayan hastalarda bu tür ataklar mevcuttur. Duruma bağlı olan ataklar ise, yaşanan herhangi bir korku sonucunda ortaya çıkarlar. Durumsal yatkınlık gösteren ataklar ise, destekleyici bir etken söz konusudur.

Panik atak nöbetleri hızlı bir şekilde başlar, 10 dakika içerisinde en uç zirveye çıkar. Sonrasında kendiliğinden hafiflemeye başlar.

Panik atak türleri şunlardır:

Klasik panik: bu panik atak türünde kişide ilk olarak çarpıntı baş gösterir. Sırasıyla heyecan ortaya çıkar, göğüste sıkışma yaşanır, nefes alıp vermede zorlanma, bedensel titreme ve terleme, sol kolda ağrı ve uyuşma, hızla soluk alışverişi görülür. Tipik bir kalp krizi belirtileriyle benzerdir. Bu nedenle kişiler bir kap krizi geçireceklerini zannederler. Bu tür ataklar çoğunlukla yakınlarından kalp krizi geçirenlerde daha çok görülür.

Kognitif panik: Bu panik türü ise kişinin bilinç sistemine etki eder. Kişi bu panik esnasında kendisinin algılayamaz. Ruhunun bedeninden ayrıldığını hisseder (sadece his) aklını kaçıracağından, kontrolünü kaybedip zarar vereceğinden korkar.

Non kognitif panik: çok ağır bir atak türü değildir. Kişi bu türde sadece fenalık hissi geçirir. Göğüste bir baskı ve kalp çarpıntısı hisseder.

Nokturnal panik: Bu kişileri daha çok uyku esnasında yakalayan bir paniktir. Kişiler uykularından ani bir çarpıntı ve korku ile uyanırlar. Pencerenin açılıp temiz hava alınma isteği uyanır.

Gastro intestinal panik: adı üzerinde olduğu gibi gastro yani mide ve karın bölgesiyle alakalıdır. Burada fenalık hissi bu bölgede başlar ve yavaşça yukarıya göğüs bölümüne doğru çıkar. Bulantı, şişkinlik, gaz, ishal olabilir.

Korkusuz panik: Panik atağın korku ve panik taşımayan türüdür. Anksiyete görülmez bu nedenle bu tür hastalar nöroloji ve kardiyolojiye daha çok başvururlar. Yapılan tetkiklerde bir hastalığa rastlanılmaz.

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

1 Yorum

SİBEL DABUÇ 30 Mart 2015 - 14:26

Hocam Merhaba;

Bende kapalı alanda tek kalma korkusu ama bu kendi evim için geçerli değil mesela asansörde kalma korkum, kaldığımda ise nefesimde daralma ve terleme yaşıyorum hastaneye gittiğim zaman mesela doktor emar dediği anda korkuyorum emara giremiyorum yanımda biri olsun istiyorum ve nefesim kesilecek gibi hissediyorum, uçağa binemiyorum sürekli başıma kötü bir şey gelecekmiş gibi hissediyorum sizce bu panik atakmıdır.Tedavimi olmalıyım.Şimdiden teşekkürederim.

Cevapla

Yorumunuzu Bekliyoruz !