Buradasın Ankara Psikolog » Yaşam » Parmaklıklar Ardında da Eğitim Olabileceğini Kanıtlayan Hapishane

Parmaklıklar Ardında da Eğitim Olabileceğini Kanıtlayan Hapishane

Yazar: Ankara Psikolog

1829 yılında inşa edilen Philadelphia Eyalet Hapishanesi bugüne kadar mimari yapısıyla birçok hapishaneye örnek olmuştu. Ancak şimdilerde adından söz ettirmesinin farklı bir nedeni var. Harvard’dan bir münazara grubunu hapishaneye davet eden yetkililer onların karşısına mahkumlardan oluşan bir takım çıkardı ve eğitim konusunda bir münazara yapıldı. Bu münazarayı hapishane takımı kazandı.

1

Harvard’dan gelen grup Sosyal medya hesaplarından şu mesajı yayımladı: “Bir münazarayı kaybettiği için bizim kadar gururlanan başka bir takım olduğunu sanmıyoruz. ”

Peki, bu münazara fikri nasıl ortaya çıkmıştı ve bu takım nasıl oluşturulmuştu?

Hapishanedeki münazara takımı Bard Cezaevi İnisiyatifi (BPI) programının bir parçası ve bu program mahkumlara tam bir üniversite eğitimi imkanı sunuyor. Şimdilerde programın 6 farklı cezaevinde 300 öğrencisi var ve müfredatta 60 ders yer alıyor.

2

1970lerden bu yana Amerika’daki mahkum sayısı dünyanın bütünündeki mahkum sayısının çeyreğini oluşturuyor, sayı oldukça yüksek.

3

BPI sistemi onarmak için cezaevleri içerisindeki sistemi değiştirmek gerektiğini düşünüyor.

4

Program dahilindeki mahkum öğrenciler dışardaki öğrencilerden ayrı tutulmuyor ve aynı hocalar tarafından ders alıyor. Tahliye olduktan sonra kendi seçtikleri alanda ilerleyebiliyor ve yüksek lisans bile yapabiliyorlar.

5

Çoğu mezun sağlık sektöründe ve sosyal hizmetler alanında çalışmayı, suçu düşürmeye yönelik topluluklarda çalışmayı tercih ediyor.

6

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !