Buradasın Ankara Psikolog » Yaşam » Resmi Yazışmalarda Kesinlikle Kullanmamanız Gereken 6 Kalıp

Resmi Yazışmalarda Kesinlikle Kullanmamanız Gereken 6 Kalıp

Yazar: Ankara Psikolog

Bugün iş yaparken en çok kullandığımız iletişim araçlarının başında e-postalar geliyor. Yazılı ortamda iletişim daha farklıdır ve dikkat etmemiz gereken belirli kuralları vardır. Ama bazen dikkatli olacağım derken farkında olmadan karşı tarafı rahatsız edebiliyoruz.

İşte e-postalarda kullanmayı bırakmamız gereken 6 kalıp:

“İletiyorum” ya da “ilettim”

İletmek yerine göndermek kelimesini tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Çünkü iletmek genellikle, başka birinden, o insana dosyaları veya mesajları gönderdiğiniz anlamına gelir. Daha basit olarak “gönderiyorum” deyin.

“Lütfen dikkate alınız”

Böyle bir kullanım size kibar gibi görünse de aslında iticidir. Posta gönderdiğiniz kişinin dikkatinizi çekmek isterken kendinden aşırı emin ve bilgiçlik taslayan bir izlenim bırakabilirsiniz.

“Saygılarımla…”

Kime e-posta gönderdiğinize göre değişmekle beraber, her metnin sonuna “saygılarımla” yazmak iyi bir seçim değildir. Günlük görüştüğünüz, aranızda bir statü farklı olmayan insanlara daha güzel şeyler söyleyebilirsiniz. “Sevgilerimle” veya “selamlar” gibi.

“Benimle iletişime geçmekten çekinmeyin”

Bu cümleyle iletişime açık olduğunuzu göstermeyi amaçlıyor olabilirsiniz. Ama cümlenin yarattığı etki tam tersi yönündedir. Karşınızdakine alttan alta “aramızda seninle bir hiyerarşi var, o yüzden sadece önemli konularda benimle iletişime geçebilirsin” mesajını verir. Daha samimi olmak istiyorsanız, “beni arayın, bana mail atın” diyebilirsiniz.

Edilgen cümleler

Kullanacağınız dil doğrudan ve açık olmalıdır. “Tarafımdan böyle yapılması gerektiği düşünüldü” gibi kasıntı bir cümle yerine “böyle olması gerektiğini düşünüyorum” demek daha hoş ve anlaşılırdır.

“Umarım iyisinizdir”

Resmi yazışmalarda yeri olmayan başka bir cümle daha. Bunu söyleyerek, sandığınızın aksine karşınızdakine kibarlık yapmış olmuyorsunuz. Aynı zamanda onun nasıl olduğunu merak etmediğinizi de gösteriyorsunuz. Ayrıca böyle gereksiz bir soruyla karşınızdakinin vaktini çalmış olacaksınız. O yüzden lafı uzatmayın ve konuya bir an önce girin.

 

Kaynak: http://www.lifehack.org/306810/8-words-and-phrases-that-you-should-never-use-formal-emails

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !