Buradasın Ankara Psikolog » İlişkiler » Size Zarar Veren Bir Arkadaşınız Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Size Zarar Veren Bir Arkadaşınız Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Yazar: Ankara Psikolog

Kurduğumuz arkadaşlıklar her zaman hayatımızın önemli birer parçası. Kimi zaman son derece destekleyici, mutlu edici iken bazen de faydadan çok zararı dokunan ilişkiler. Önemli olan arkadaşlıkların ne zaman sizi yaraladığını, size zarar verdiğini fark edebilmek. Bu yazımızda zararlı arkadaşlık ilişkilerinin birkaç işaretini sıraladık ki aralarında tanıdık gelen varsa kendiniz için gerekli önlemleri alabilesiniz.

Arkadaşınız her zaman olayların olumsuz taraflarına odaklanır.

Arkadaşlık demek hayattaki olumlu ve olumsuz olayları paylaşabilmek demektir. Ancak zararlı bir arkadaş hayattaki olumlu şeyleri kulak arkası eden ve sizin de görmenizi engelleyerek modunuzu ve motivasyonunuzu düşürür. Yaşanan her olaydaki olumsuz yönleri açığa çıkartır ve paylaşımlarınız sürekli olumsuzluklar üzerinden ilerler.

Asla problemlerinizi dinlemez.

Size zarar veren bir arkadaşınız varsa genellikle sizi kendi problemleri ve sıkıntıları için arar ve ne zaman ona ihtiyacınız olsa ulaşılmaz olur. Ona problemlerinizi anlatıp sesinizi duyurmaya çalışırken rahatlama hissetmek bir yana kendinizi yalnız hissedersiniz.

Kusurlarınızı ortaya çıkarmak konusunda son derece hızlıdır.

Birileriyle ilişki içinde olmak ayrımcılık yapmayı gerektirmez hatta sağlıklı ilişkilerde eleştirinin önemli bir yeri vardır. Ancak dürüstlük adı altında size sürekli yapılan acımasız eleştiriler ilişkinizi zararlı bir hale getirir. Zamanla arkadaşınıza kendinizi açmaktan çekinir hale gelirsiniz çünkü bilirsiniz ki size destek olmak yerine sürekli yanlışlarınızı yüzünüze vurur.

Başarılarınıza sevinmez.

Hayatta edindiğiniz başarılar için sevinmeyen, sizi kutlamayan bir arkadaşınız varsa bu arkadaşınızı zararlı arkadaşlar kategorisinde değerlendirebilirsiniz. Her türlü ilişkide tarafların birbirleri için mutlu olmaları, birbirlerini tebrik etmeleri önemlidir ve sağlıklı bir ilişki sürdürmenizi sağlar.

Size karşı kolaylıkla öfkelenir.

Tartışmaların olmadığı ilişkilerle karşılaşmak gerçek hayatta pek de mümkün değildir. Ancak zararlı arkadaşlık ilişkilerinde arkadaşınız size en küçük şeyler için bile kolaylıkla öfkelenip büyük tepkiler verir. Yaşadığınız tartışmalar her zaman kendinizi suçlu hissetmenize sebep olur. Olgun bir şekilde sorun çözmek yerine sürekli azarlanırsınız.

Duygularınızı umursamaz.

Eğer arkadaşınız davranışlarının ve sözlerinin sizi nasıl etkileyeceğini umursamıyorsa ilişkiniz çoğu zaman sizi üzecektir. Genelde kendi faydalarına olacak şeylerin peşinden koşar ve yaşananların nasıl hissetmenize yol açtığıyla pek ilgilenmezler.

Sizi yapmak istemediğiniz şeyleri yapmaya zorlar.

Size zarar veren bir arkadaşınız olduğunda onun yanındayken kendinizi yapmak istemediğiniz şeyleri yapma konusunda baskı altında hissedebilirsiniz. Elbette yeni şeyler denemenizi destekleyen insanlarla beraber olmanız iyidir ancak istemediğiniz şeyleri yapmanız için sizi zorlayan bir arkadaş, çoğunlukla size zarar verir.

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !