Buradasın Ankara Psikolog » PSİKOLOJİ » Sosyal Fobi Belirtileri

Sosyal Fobi Belirtileri

Yazar: Ankara Psikolog

Sosyal kaygı bozukluğu, bir diğer ismiyle sosyal fobi, sosyal durumlar karşısında kişinin başkaları tarafından olumsuz bir şekilde değerlendirileceğine veya küçük düşeceğine yönelik hissettiği yoğun kaygı olarak tanımlanır.

Sosyal kaygısı olan bir kişi, diğer insanların kendisine göre toplum karşısında daha iyi konuştuğunu veya sosyalleşme konusunda daha rahat olduğunu düşünür. Bu insanlar yaptıkları en ufak hatada bile abartılı bir şekilde utanabilir.

Sosyal fobi kimi insanlarda sadece belirli durumlarda ortaya çıkabilir. Örneğin, toplum önünde konuşmak, yeni insanlarla tanışmak, başkalarının yanında yemek yemek veya telefonla konuşmak kaygıya yol açabilir.

Bazıları utangaçlık ile sosyal kaygıyı bozukluğunu karıştırabiliyor. Utangaç insanlar başkalarının yanında olmaktan çok rahat edemese de, sosyal kaygı bozukluğu olan birinin aksine, bu sosyal ortamlardan kaçınmak için büyük çaba göstermezler.

Diğer yandan, sosyal kaygısı olan insanlar utangaç olmayabilir. Kendi arkadaşlarıyla veya açık ortamlarda rahatlıkla konuşabilen kişiler, hiç tanımadığı insanlara karşı veya belirli bir kitleye karşı konuşurken güçlük çekebilirler.

Sosyal fobi gündelik hayatı, kişinin kariyerini ve sosyal ilişkilerini olumsuz yönde etkiler. Bu kaygıyı yaşayan insanlar hislerinin çok abartılı ve gerçekdışı olduğunu fark etseler dahi kendilerini bu kaygıdan uzaklaştıramayabilirler.

Sosyal Kaygının Belirtileri Nelerdir?

DSM 5’e göre sosyal fobinin tanı ölçütleri şunlardır:

  1. Sosyal ortamlarda ya da performans gerektiren durumlarda veya tanımadık insanlar önünde çıkan belirgin ve inatçı korku. Kişi burada aşağılanmasına veya utanmasına neden olabilecek biçimde davranacağından ya da kaygı belirtileri göstereceğinden korkar.
  2. Korkulan toplumsal durumla karşılaşma hemen her zaman kaygı doğurur. Bu duruma bağlı ya da durumsal olarak yatkınlık gösteren bir panik atak biçimini alabilir.
  3. Kişi, korkusunun aşırı veya anlamsız olduğunu bilir.
  4. Korkulan toplumsal veya performans durumlarında kaçınma, kaygılı beklenti ya da sıkıntının kişinin olağan günlük işlerini, mesleki işlevselliğini (ya da eğitim ile ilgili olan), toplumsal etkinliklerini veya ilişkilerini bozar veya fobi olacağına dair yoğun bir sıkıntı vardır.
  5. 18 yaşın altındaki kişilerde süresi en az altı aydır.

Kaynak: http://psychcentral.com/disorders/social-anxiety-disorder-social-phobia-symptoms/

 

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !