Buradasın Ankara Psikolog » Çocuk Psikolojisi » Sünnet Çocuğun Psikolojisini Nasıl Etkiliyor?

Sünnet Çocuğun Psikolojisini Nasıl Etkiliyor?

Yazar: Ankara Psikolog

Sünnet için en doğru yaş hangisidir? Sünnetin çocuğun psikolojisi ve gelişimi üzerindeki etkiler nelerdir? Doğru zamanda yapılmayan sünnet, ileriki yıllarda çocuğun kişiliği ve cinsel yaşamı üzerinde derin izler bırakabiliyor.

Sünnetin Çocuk Psikolojisine Etkileri Nelerdir?

Sünnetin Çocuk Psikolojisine Etkileri Nelerdir?

Türk toplumunun önemli geleneklerinden biri olan sünnet, tüm dünyada da dinsel, kültürel, tıbbi ya da ailevi seçimlerle gerçekleştiriliyor.

Sağlık açısından yararları sıkça vurgulanan sünnette, zamanlama büyük önem taşıyor.

Doğru zamanda yapılmayan sünnet, ileriki yıllarda çocuğun kişiliği ve cinsel yaşamı üzerinde derin izler bırakabiliyor.

VKV Amerikan Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümünden Dr. Egemen Eroğlu, çocukların ruhsal ve cinsel yönden sağlıklı gelişimleri için en uygun sünnet zamanının yenidoğan dönemi olduğunu vurguluyor.

Dr. Eroğlu, bu dönem dışında sünnetin yapılabilmesi için uygun yaş aralığının 1,5-3 yaş arası ya da 6 yaş sonrası olduğunu belirtiyor.

Dr. Egemen Eroğlu sünnet ile ilgili yapılacak yanlışların, çocuğun ileriki hayatında cinsel yaşamı ve kişiliğinin gelişiminde travma etkisi yaratabileceğinin altını çiziyor. 3-6 yaş arasındaki erkek çocukların, psikolojik gelişim sürecinde ve babayla yarış döneminde olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Eroğlu, bu dönemde yapılan sünnetin çocuğun geleceği için risk taşıdığına da değiniyor.

Dr. Eroğlu sünnet öncesi ve sonrası için şunları dile getiriyor; “Çocuk yaş gruplarındaki sünnetlerin genel anestezi altında yapılması gereklidir. Ön muayene esnasında, hem çocuğun sünnet olmasını engelleyecek bir problem olup olmadığı kontrol edilmeli, hem de çocuğa sünnet günü ve sonrasında neler yaşayacağı aşama aşama anlatılmalıdır. Daha sonra çocuk, anestezi muayenesi için ameliyathaneye gönderilerek, bu işlem ile tanışması ve gideceği yeri görmesi sağlanmalıdır. Sünnet işleminden yarım saat önce uygulanacak bir ilaç yardımıyla çocuğun rahatlatılması ve sünnet stresinden uzaklaştırılması gerekir. Bu ilacın kısa hafıza kaybı özelliği sayesinde çocuk, sünnet öncesinde ve sonrasında hissettiği korkuları hatırlamayacaktır.”

Sünnet sonrasında, penisin çamaşıra yapışmasını önlemek için doktorun verdiği kremin üç gün boyunca kullanılmasının yeterli olacağını söyleyen Op. Dr. Egemen Eroğlu, bu dönemde herhangi bir hareket kısıtlamasının olmayacağını da dile getiriyor.

Diğer Öneriler

1.    Çocuğunuzu psikolojik olarak sünnete hazırlayın.

2.    Sünnet ile ilgili oğlunuzun tüm sorularını yaşına uygun kelimelerle mutlaka cevaplandırın.

3.    Yenidoğan dışında sünnet kararını oğlunuz ile birlikte verin.

4.    Oğlunuzu sünneti yapacak kişi ile önceden tanıştırın.

 

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !