Buradasın Ankara Psikolog » Psikoterapi Teknikleri » Terapide Bir Anahtar: Koşulsuz Olumlu Saygı

Terapide Bir Anahtar: Koşulsuz Olumlu Saygı

Yazar: Ankara Psikolog

arms-of-man-and-child-holding-hands“Koşulsuz olumlu saygı” hümanist psikolog olan Carl Rogers tarafından kullanılmaya başlamış bir terimdir ve karşıdakine koşulsuz kabulü, sevgiyi ve yakınlığı göstermeyi ifade eder.

Koşulsuz olumlu saygı, normalde bildiğimiz sevgi ya da sıcaklık terimlerinden çok daha farklıdır. Çünkü koşulsuz olumlu saygıyı kullanan terapist, karşıdaki kişi sorgulanacak, yanlış olan veya suça giren bir şey yapsa dahi ona karşı yakın ve kabullenici olmalıdır.

Bu terimi anne abaların çocuklarını büyütürken onlara karşı beslediği duygulara benzetebiliriz. Birçok terapist koşulsuz olumlu saygıyı terapi sürecinin bir parçası olarak kullanmaktadırlar. Özellikle Rogerian terapi olarak da bilinen kişi odaklı terapilerde koşulsuz olumlu saygı terapinin önemli bir kavramıdır.

Terapide Koşulsuz Olumlu Saygı Nasıl İşe Yarar?

Koşulsuz olumlu saygı ile danışanlar hiçbir korku veya terapisti gücendirme düşüncesi olmadan, kendi düşüncelerini, hislerini veya yaptıklarını rahatlıkla anlatabilirler. Terapist sadece neden bu şekilde davrandığını veya düşündüğünü basit bir şekilde sorar. Fakat bu sorusunda karşı tarafındakini yargılama niyetinden çok onu anlamaya yönelik bir çaba vardır. Bu çabanın kendisi bile danışana belki de dışarıda hiçbir şekilde görmediği kabullenme, sevgi görme ve yakınlık kurma kavramlarını gösterdiği için, koşulsuz olumlu saygı danışanların sorunlarını çözmeye yardımcı olmaktadır.

Koşulsuz Olumlu Saygının Dezavantajları

Koşulsuz olumlu saygı çift terapilerinde bazen etkili olamamaktadır. Çünkü bu terapi çeşidince çiftler terapistten kendileri için bir hakem olmalarını beklerler. Sorunun nerede olduğunu, yanlışın ne olduğunu söylemesini isterler. Fakat koşulsuz olumlu saygıyı kullanan terapist yargılayıcı bir tutum içerisinde olmayacağından veya taraf tutmak gibi bir davranış sergilemeyeceğinden çoğu zaman çiftler için bu tatmin edici olmamaktadır. Bu yüzden terapiden bekledikleri faydayı göremediklerini söylemektedirler.

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !