Buradasın Ankara Psikolog » Psikoterapi Teknikleri » Terapide Serbest Çağrışım Nasıl İşe Yarar?

Terapide Serbest Çağrışım Nasıl İşe Yarar?

Yazar: Ankara Psikolog

Serbest çağrışım, psikanalitik terapide kullanılan ve danışandan aklına ne geliyorsa, uygun ya da anlamlı diye düşünmeden, düşüncelerin, rastgele kelimelerin, imgelerin ya da sembollerin paylaşılmasını içeren bir tekniktir.

Sigmund Freud tarafından geliştirilen bu süreçte danışana, terapistin herhangi bir telkini olmadan tam bir özgürlük içinde düşüncelerini sorgulama izni verilir. Freud’a göre serbest çağrışım terapide üç alanda faydalı olmaktadır:

  1. Aktarım – Danışanın bir başkasına karşı hissettiği kendi duygularını ve arzularını bir başkasına aktarması.
  2. Yansıtma – Danışanın kendi özelliklerinin başkasında var ettiği süreç.
  3. Direnç – Terapinin belirli duygular veya anılar yüzünden engellenmesi, ilerlememesi.

Serbest Çağrışım Nasıl Çalışır?

Geleneksel serbest çağrışımda danışan aklına ne geliyorsa söylemesi veya yazması için teşvik edilir. Serbest çağrışımda doğrusal bir düşünce örüntüsü yoktur, bunun yerine anlamsız gibi görünen kelime dizileri takip edilerek, o kelimelerin yarattığı duygular ve anılar arasında bağlantı kurulur ve böylelikle danışanların bastırılmış anılarının ve duygularının ortaya çıkarılacağına inanılır.

Günümüzde serbest çağrışım ilk şekliyle kullanılmıyor olsa da, bugün danışana belirli bir olayla ilgili tüm olayları hatırlaması ve belli bir resmi gördükten sonra aklına gelen ilk kelimeyi söylemesi istenerek serbest çağrışım çalışması yapılabilir.

 Eleştiriler

Serbest çağrışıma, danışanların aşırı şekilde çağrışım ürettikleri düşünüldüğünden eleştiriler getirilmektedir. Bir terapistin baskısı altında rastgele sözcükleri veya düşünceleri, danışan kendisi düşünmese bile söylemek durumunda kalacaktır. Ayrıca çağrışımların danışanın ruh halinden uzak ve rastgele olduğu da ifade edilmektedir.

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !