Buradasın Ankara Psikolog » Yaşam » Topluluk Önünde Etkili Konuşmak İçin 7 İpucu

Topluluk Önünde Etkili Konuşmak İçin 7 İpucu

Yazar: Ankara Psikolog

Topluluk önünde konuşmak bir beceri işidir ve oldukça stresli olabilir. Konuşmanızın dinleyenleri etkilemesi için dikkat etmeniz gereken belli başlı noktalar vardır.

Hepsiyle bir bağ kurun

Bir konseri düşünün. Şarkıcı sahneye çıktığında ilk söylediği şey nedir? “Merhaba (konser verdiği şehrin ismi)!” Bu seyircilerle bir bağ kurma türüdür ve onlarla beraber olduğunu göstererek etkileme yöntemidir.

Bu orada olan her bir izleyiciye büyük bir şeyin parçası olduğu izlenimini verir. Bu topluluk önünde konuşurken de böyledir. “Bugün hepimiz x konusunu konuşmak için buradayız” cümlesi her bir izleyiciye, sadece dinlemek için değil bir bağ kurmak için orada oldukları mesajını verir.

Duygularına seslenin

Dinleyicilerin duygularını harekete geçirdiğinizde size dikkatlerini daha fazla vereceklerdir. Bunu yaparken izleyeceğiniz yöntem oldukça önemlidir. Örneğin, alkollü araba kullanma konusunda gençlere tavsiye vermek can sıkıcıdır. Ama bunu istatistiki bilgilerle, videolarla veya resimlerle desteklerseniz onların ilgisini çekecektir.

Konunuzu sık sık hatırlatın

Konuşmanızın başlangıcında ne hakkında konuşacağınızı söylemeniz yeterli değildir. İzleyicilerin sıkılmasını önlemek istiyorsanız, kullanacağınız bilgilerin temanıza işaret ettiğinden emin olun. Bu, söylediklerinizin neden önemli olduğunu dinleyicilere hatırlatacaktır.

Onları motive edin

Konuşma yaptığınız alanda bulunan insanlar oraya kendi tercihleriyle gelmişlerdir. Yani bahsedeceğiniz konu hakkında bilgi sahibi olmak istiyorlardır ve bu alana meraklılardır. Onların merakını kullanmak konuşmanızı daha ilgi çekici yapar. Konuşma arasında onlara söz verebilir veya harekete geçmeleri konusunda teşvik edebilirsiniz.

Eğlenceli olun

Soğuk, akademik konuşmaları kimse sevmez. Hele bir de uzunsa konuşmanızın sonuna doğru salonda kimsenin kalmadığını görebilirsiniz. Arada yapacağınız küçük şakalar, anlatacağınız fıkralar hatta sesinizin tonu bile izleyicilerin sıkılmasını önleyecektir.

Bağlılığınızı gösterin

Eğer izleyiciler, onların önünde zorla konuşma yapıyor olduğunuzu düşünürlerse sizin için hiç iyi olmayacaktır. Onlara karşılarında bulunmanın ve sunum yapmanın ne kadar önemli olduğunu hissettirin.

Sunumunuzun öneminden bahsedin

Yapacağınız sunumun, izleyiciler için bir vakit kaybı olmayacağının garantisini vermelisiniz. Konuşmanın sonunda izleyiciler bilgilenmiş ve tatmin olmuş bir şekilde ayrılmak isteyeceklerdir. O yüzden sunumunuzun önemi konusunda baştan konuşmak yapmak onları salonda tutacaktır.

Kaynak: http://www.lifehack.org/299302/7-public-speaking-techniques-help-connect-with-your-audience

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !