Buradasın Ankara Psikolog » PSİKOLOJİ » Travma Sonrası Stres Bozukluğu Olan Biri Nasıl Hisseder?

Travma Sonrası Stres Bozukluğu Olan Biri Nasıl Hisseder?

Yazar: Ankara Psikolog

Travmatik bir olay deneyimleyen her 3 kişiden birinin Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) yaşadığı biliniyor. Aşağıdaki röportaj, TSSB’si olan bir gencin yaşadığı zorlukları ve neler yapılabileceğini gösteriyor.

Bu röportaj sadece bir kişinin deneyimlerini yansıtsa da, TSSB hakkında genel bilgi vereceğini ve TSSB’si olan insanları tedavi olmak için cesaretlendireceğini düşünüyoruz.

Ne zamandan beri TSSB’niz var?

3 yıl… Belki daha fazla, bilemiyorum.

Ne zaman teşhis konuldu?

Bir ya da birkaç ay önce.

TSSB’nin hangi belirtilerini yaşadınız, bu belirtiler günlük yaşantınızı nasıl etkiliyordu?

İnsomnia ve hipervijilans denilen aşırı tetikle olma, aşırı duygusal hassasiyet durumu vardı. Ruh halimdeki değişiklikler bilmiyorum TSSB belirtilerinden sayılıyor mu ama onlar da çok görülüyordu.

Bazen de günlük işlerimi yaparken beni oldukça etkileyen kontrol edemediğim düşünceler oluyordu. Bir şey beni korkutursa ya da heyecanlandırırsa hemen bir panik atak yaşıyordum ve birden ruh halim alt üst oluyordu. Özellikle sosyal ortamlarda bu durum beni oldukça zorluyordu.

Kendiniz bu durumun üstesinden gelmek için bir şeyler yaptınız mı?

Uyuyamadığım zamanlarda olabildiğince spor yapmaya çalışıyordum, böylelikle yorgun oluyordum ve daha rahat uykuya dalıyordum. Ayrıca masa tenisi gibi benim konsantrasyonumu artıracak etkinlikler yapmaya da özen gösteriyordum.

Sence diğer gençlerden farklı olarak TSSB’nin senin hayatını nasıl etkiledi?

Dışarı çıkmıyorum. Arkadaşlarımla olan ilişkilerim çok değişti. Romantik bir ilişki kuramıyorum. Bilmiyorum, belki ailemle olan ilişkim de bundan etkilenmiştir. Sanırım, bir de etrafıma daha fazla yalan söylemeye başladım.

Rahatsızlığınla ilgili konuşmak senin için zor mu?

Kendi deneyimleri anlattığım da zorlanıyorum ama genel olarak TSSB’den konuşurken, insanlara bilgi verirken bir sıkıntı yok. Ama ilk başta insanlara böyle bir rahatsızlığım olduğunu söylemek çok zor geliyor.

Neden insanlara bunu söylemenin zor olduğunu düşünüyorsun?

Sanırım bir şekilde beni yargılamalarından korkuyorum. Çünkü onlara söylediğimde bana karşı davranışları değişecek. Bir de bazen insanlara anlattığımda benim yaşadıklarımı abarttığımı söylüyorlar. Yaşadığım travmanın bana olan etkisini bilememeleri de beni üzüyor.

Sence insanlar yeteri kadar TSSB ile ilgili bilgi sahibiler mi?

Evet, insanlar medyadan ya da filmlerden TSSB’yi duyuyorlar. Fakat bir kişinin bunu nasıl deneyimlediğini veya bu rahatsızlığın depresyon, kaygı gibi diğer rahatsızlıklarla nasıl ilgili olduğunu çok göremiyorlar.

Sence TSSB ile ilgili ne gibi şeyler yanlış veya eksik biliniyor?

Genel olarak TSSB’ye nelerin sebep olduğu yeterince bilinmiyor. Medyanın yanstığı genel sebep savaş. Savaşın etkisi olsa da cinsel aşağılanma ya da diğer çevresel etmenlerin de etkisi oldukça yüksek, belki savaşınkinden daha fazla. Ayrıca TSSB’nin başka rahatsızlıklara da yol açabileceği çok bilinmiyor.

Sence insanlar TSSB ile ilgili nasıl daha fazla bilinç sahibi olabilir?

Bence bu konuda eğitim veren okullar veya başka kurumlar daha fazlasını yapmalı. Bu konuda konuşmalar olabilir ya da insanlar TSSB’nin belirtileri konusunda daha fazla bilgilendirilebilir. Bu diğer psikolojik rahatsızlıklar için de geçerli.

Sence TSSB’li bireyler nasıl tedavi edilmeli?

Onlara çok fazla sabır ve anlayış gösterilmeli gerekiyor. Ayrıca yeteri kadar yakınlık sağlamadan bir şeyler yapmaya çalışmak da bazen panik atağa sebep oluyor ve bu bizi çok etkiliyor. Son olarak da kişinin çok fazla üstüne gitmeden ona biraz alan açmak ve desteği hiç bırakmamak çok dikkat edilmesi gereken bir denge.

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !