Buradasın Ankara Psikolog » İlişkiler » Yalnızlıkla İlişkili 4 Psikolojik Rahatsızlık

Yalnızlıkla İlişkili 4 Psikolojik Rahatsızlık

Yazar: Ankara Psikolog

Psikolojik rahatsızlıkların belirlenmesi ve tanı konması her zaman kolay bir süreç değildir. her psikolojik rahatsızlığın belirgin özellikleri olmak zorunda değildir. bu rahatsızlıkların nedenlerini saptamak da her zaman kolay olmayabilir. İnsanlarla etkileşim halinde olmanın ruhsal sağlık açısından önemli olduğu düşünüldüğünde yalnızlığın bazı psikolojik rahatsızlıklarla ilişkili olabileceği düşünülmektedir.  İşte yalnızlıktan doğabileceği ya da olumsuz etkilenebileceği düşünülen 4 psikolojik rahatsızlık:

Depresyon:

Yalnızlık ve depresyon her zaman el ele ilerler diyebiliriz. Çoğu insan hayatında bir dönem yakın ilişkileri olmadığı için mutsuz olabilir. Eğer bir kimsenin hayatında hiç yakın arkadaşı yok ise o kişinin ciddi bir mutsuzluk dönemi yaşayabileceği tahmin edilebilir. Şikago Üniversitesi’nde gerçekleştirilen 5 yıllık bir çalışmaya göre 5 yıllık sürenin başlarında yalnızlık yaşayan kişilerde, 5 yıllık sürenin sonlarına doğru depresyon belirtileri görülmüştür. Araştırmaya göre yalnızlık genellikle depresyondan önce gözlemlenen bir durumdur.

Sosyal Kaygı

Eğer yalnızlık fiziksel nedenlerden kaynaklanmıyorsa kişinin başka insanlarla yan yana olmaktan rahatsızlık duyduğu çıkarımı yapılabilir. Kişi sosyal ortamlara giremiyor, başkalarıyla yan yana olmaktan rahatsızlık duyuyorsa ve bu rahatsızlığı ciddi boyutlardaysa sosyal kaygı yaşadığı söylenebilir. Sosyal kaygısı olan kişilerde rahatsızlık aşırı düzeydeyse kişinin evinden dahi çıkamadığı olabilir. Sosyal kaygı ve yalnızlığın güçlü bir ilişkisi vardır.

Bağımlılık

Johann Hari’nin 2015 yılında bağımlılıkla ilgili yayınladığı kitapta ilaç bağımlısı olmakla ilgili önemli tespitler bulunmaktadır. Yazara göre kişiler başkalarıyla yakın ilişkilere sahip olduklarında bağımlı olma olasılıkları düşüyor. Ancak bu durumun tam aksinin de doğru olduğunu savunuyor. Yani kişi ilaç almadan önce de kendini yalnız hissediyorsa bu durum bağımlılığını güçlendiriyor.

İstifçilik

İstifçilik bir obsesif kompülsif bozukluk olarak kategorize edilse de kişilerin yaşadıkları kayıplar dolayısıyla hayatlarını bir şeylerle doldurma durumu dikkate alınmalıdır. Hayatını yakın arkadaşlıklar ve güçlü sosyal ilişkilerle dolduramayan kişiler bu boşluğu istifleyerek doldurmayı deneyebilirler. Uluslararası Obsesi-Kompülsif Bozukluk Vakfı’na göre de istifçiliğin oluşmasındaki temel faktörlerden biri yalnızlıktır.

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !