Buradasın Ankara Psikolog » PSİKOLOJİ » Yeni Bir İş Bulmanıza Yardım Edecek 7 Psikolojik Teknik

Yeni Bir İş Bulmanıza Yardım Edecek 7 Psikolojik Teknik

Yazar: Ankara Psikolog

Dünyamız her konuda rekabetçiyken işe alımlarda böyle olmadığını söylemek yalan olur. Eğer ki psikolojinin bu alanda yapmış olduğu çalışmaların meyvelerinden faydalanmak ve rakiplerinizin önüne geçmek isterseniz sizi bu içeriğe alalım.

Görüştüğünüz kuruma ilgili olduğunuzu, başvurduğunuz pozisyon için ne derece hevesli olduğunuzu gösteren davranışlarda bulunun. Sahteleşmeden ve abartmadan kuruma ve görüşmeciye yapacağınız övgüler sizi kendilerine yakın hissettirecektir. Bu durumun aksine sizin kendi becerilerinizi, yeteneklerinizi övmenizin iş görüşmenize pek olumlu etkileri yoktur. Yani her ne kadar tecrübenin ve becerilerin işe alınacak kişiyi belirlemede etkili olduğu söylense de aslında önemli olan görüşme sırasında gerçekleştirdiğiniz muhabbettir.

İş görüşmelerinde size yaşadığınız zorluklarla nasıl başa çıktığınız hakkında birçok soru sorulabilir. Büyük olasılıkla siz de bu tarz sorulara hazırlıklı gidersiniz, ancak gerçekten onları etkileyecek cevaplar vermek istiyorsanız yaşadığınız zorluklarda nasıl kontrolü ele aldığınızdan bahsedin. Olayların sizi kontrol etmediğine, sizin kontrolü ele almakta başarılı olduğunuza inanırlarsa işler sizin için iyiye gidiyor demektir.

İş görüşmesine girerken kendi kendinizle konuşun, yani kendi kendinizi yönlendirin. “Bu kapıdan kendime güvenerek gireceğim, gülümseyecek ve kendimden emin görüneceğim, işler yolunda gidecek.” diyerek kendinizi motive eder ve performansınızı arttırabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta ise kendi kendinize konuşurken ses yüksekliğinizi kontrol altında tutmak ve görüşme yapacağınız kişilerin sizi duymamasına dikkat etmek.

Zihninizde yapacağınız görüşmenin çok iyi gittiğini ve işi aldığınızı hayal edin. Yapılan bir çalışmada zihninde olumlu bir görüşme canlandıran katılımcıların gerçekleştirilen iş görüşmesi simülasyonlarında daha başarılı olduğu gözlenirken bunu yapmayan katılımcı grubu görüşmelerde daha düşük performans sergilediği gözlenmiştir.

Görüşme sırasında vücut dilinizin pozitif sinyaller vermesi önemlidir. Bu nedenle gülümsemeye, göz teması kurmaya, konuştuğunuz kişiye doğru hafifçe eğilmeye önem vermelisiniz. Ancak vücut dilinizin sahte görünmesi işlerini aleyhinize çevirebilir. Gerçekçi vücut dili ne kadar etkiliyse sahte davranışlar sizi bir o kadar itici gösterecektir. Samimi olun.

Herkesin özgeçmişinde eksiklikler ya da zayıf noktalar olabilir. Kusursuz olmadığınız endişe etmemelisiniz. Tek yapmanız gereken bu zayıflıklarınızı görüşme esnasında lehinize çevirmek. Yapılan araştırmalar zayıflıkların görüşmenin başlangıcında konuşulmasının en doğrusu olduğunu göstermekte. Çünkü başlangıçtaki dürüstlüğünüz size pozitif bir katkı sağlarken görüşmenin devamında ortaya çıkan eksiklik ve/veya zayıflık sizin bir şeyleri saklamaya çalışıp başaramadığınız imajı oluşturabilir.

Yıllar boyu başkalarının görüşme tecrübelerini dinlediğinizin farkındayız. Onlarca mülakat sorusu ve onlara verilen cevaplar yer etmiş hepimizin beyninde ama kendi görüşmenizde özgün olabilmek inanın her şeyden daha önemli. Hiçbir işveren basmakalıp cevapları duymaktan hoşlanmadığı gibi onları görüşme sonrasında hatırlamıyor bile. Ama yabancı, yeni, akılcı cevaplar hem sizi farklı kılıyor hem de akılda kalmanızı kolaylaştırıyor. Herhalde kimse bunun sonucunun iyi olacağını inkar edemez.

Hipokampus.net olarak gelecekte yapacağınız tüm iş başvurularınızda başarılar dileriz 🙂

 

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !