Dört yaşına ulaşılmış ise; bebek artık tam anlamıyla bebeklikten çıkmış ve çocukluk dönemi başlamıştır. Kendisini ifade edebilme, kavrayabilme, öfke kontrolü biraz daha gelişmiş ve daha uyumlu olmaya başlamışlardır. Çocuk bu dönemde şaka yapıp etrafındaki kişileri güldürmek ister. Yeni arkadaşlar edinmek dışarıda vakit geçirmek ister.
- Artık kolaylıkla bisiklet sürebilir, üzerini giyinebilir ve yemek yiyebilir.
- Gelişmiş hayal dünyası ile gerçek olmayan şeyler üzerinden hayal kurarak buna inanmaktadır.
- Bu hayal dünyalarını destekleyici faaliyetler yapmak psikolojik ve sosyal anlamda çocuğa faydalı olacaktır.
Henüz çocuk okuma bilmediği için ona kitap okumak, beraber resim yapmak, oyun hamurları ile şekiller yapmak, yap-boz, elişi faaliyetleri öğretmek çocuğa oldukça yararlı olacaktır. Burada asıl olan el becerisinden çok çocuğun kendisini değerli hissetmesidir. Aile çocuğa zaman harcadıkça çocuk kendisini değerli hissedecektir. Günümüz şartları anneleri oldukça yıpratabilmektedir. Hem dışarıda çalışmak hem de eve gelince çocuğa zaman ayırmak zor olabilir. Buradaki hedef; çok zaman geçirmek değil kaliteli zaman geçirmektir. Bu yaşlarda alacağı sevgi, şefkat ve ilgi tüm psikolojisini etkileyerek ileriki hayatı için temeller atacaktır.
Çok fazla gergin olmamak gerekir, artık çocuk dört yaşına gelmiştir ve elleri ile yapmak tanımak isteyeceği birçok uğraş olacaktır. Bir erkek çocuğu bu yaşlarda babası gibi evdeki cihazları tamir etmek isteyebilir. Baba çocuğa; gel oğlum bana yardım et gibi cümleler ile çocuğu kendisine çekmelidir. Tersi olarak düşünülürse; sen çocuksun yapamazsın, o zaman çocuk yalnız kaldığı zaman merakını gidermek isteyecek ve çeşitli kazalar yaşayabilecektir. Anlatılması gereken çocuğun küçük olduğu değil de yalnız yapamayacağı olmalıdır. Çocuk o zaman uysallaşarak ailesini daha kolay anlayacaktır.