Buradasın Ankara Psikolog » Psikotik Bozukluklar » Alzheimer’ın Bilmeniz Gereken 10 Belirtisi

Alzheimer’ın Bilmeniz Gereken 10 Belirtisi

Yazar: Ankara Psikolog

Alzheimer 65-70 yaşları arasında en sık görünen ve dünya üzerinde 36 milyon kişide görülen bir hastalıktır. Her hastalıkta olduğu gibi bunda da henüz tanı konulmamış birçok bilinçsiz hasta bulunmaktadır. Alzheimer’ın erken teşhisinin önemli pozitif etkileri olabilir. Alzheimer’ın 10 ana belirtisini bu yazımızda listeledik.

Günlük yaşamı etkileyen hafıza kayıpları

Çoğu insan yaşlandıkça hafıza problemleri yaşayabilir ancak Alzheimer farklıdır. Bu hastalıkla kişi aynı soruyu defalarca sorabilir, önemli tarihleri ve olayları unutabilir, önceden kendi başına yapabildiği işleri yapamaz hale gelebilir.

Planlama ve problem çözme becerilerinde sorunlar

Alzheimer hastası olan bir kişi için basit bir sandviç hazırlamak bile imkansız hale gelebilir, bu işi yapmak için gerekli adımları takip edemez.

Günlük, tanıdık işlerde zorlanma

Çamaşır makinesini çalıştırmak, bulaşık yıkamak, alışveriş yapmak gibi günlük işleri yapamayacak hale gelinebilir.

Yer ve zaman karmaşası

Alzheimer hastalarının hangi günde, hangi yılda olunduğunu unutmaları yaygındır. Aynı zamanda bulundukları mekanı da hatırlamayabilirler.

Görme bozuklukları

Uzaklıkları hesaplamada, okumada ve araba sürmede görmeyle ilgili sıkıntılar yaşayabilirler.

Konuşma ve yazma bozuklukları

Konuşma sırasında basit kelimelerde bile kelimeyi hatırlamada güçlük çekme.

Eşyalarını kaybetme

Alzheimer hastaları ev içinde eşyaları alışılmadık yerlere koyabilirler. Hafıza problemleri nedeniyle eşyaları koydukları yeri hatırlamayıp birçok eşyalarını kaybedebilirler.

Karar verme güçlükleri

Hastaların karar alma mekanizmasında yaşadıkları güçlükler günlük işlerden, maddi konulara kadar değişiklik gösterebilir. Basit bir iş için bile karar vermek çok uzun zaman alabilir ya da karar veremeyebilirler.

Sosyal aktivitelerden vazgeçme

Alzheimer hastaları yaşadıkları durumun farkındadırlar ve bu durumun önüne geçemedikleri için başa çıkmak onlar için çok zorlayıcıdır. Yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle önceden dahil oldukları sosyal aktivitelerden uzaklaşabilirler.

Ruh hali ve kişilik değişiklikleri

Alzheimer hastalarının ruh halleri çok değişken olabilmektedir. Bir anda şüpheci hemen ardından depresif olabilirler. Alzheimer hastaları sabah saatlerinde genellikle daha iyi durumda olurken, gün içinde kötüleşebilirler.

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !