Buradasın Ankara Psikolog » Çocuk Psikolojisi » Anne Baba Tutumlarının Aileye Etkisi

Anne Baba Tutumlarının Aileye Etkisi

Yazar: Ankara Psikolog

Bugün çocuk yetiştirme üzerine çok tartışılan bir konu haline geldi. Bundan 50 yıl öncesi için, anne babamız bizi nasıl yetiştirdiyse kendi çocuğumuzu da aynı şekilde yetiştirmek en sık kullanılan yöntemdi.

Toplum bu konularda daha fazla bilgilendikçe artık nasıl çocuk yetiştirmemiz gerektiğine çok daha dikkat ediyoruz. Bugün çok farklı yetiştirme çeşitleri mevcut. İşte size çocuk yetiştirmede en sık görülen 4 ebeveynlik tutumu.

  1. Sert Ebeveynlik

kızgın anne

Otoriter olarak da bilinen bu ebeveynlik türünde katı kurallar vardır. Anne ve babalar evin lideri ve her türlü durumda saygı gösterilmesi gereken bir konumdadırlar.

Bu ebeveynliğin en olumlu yönü ailede herkesin rollerinin ve sınırlarının belirli olmasıdır. Olumsuz yönü ise ailede değişikliklere çok izin vermemesi ve yapının esnememesidir. Böyle bir ebeveynlik türü ile büyüyen ailelerin çocukları, ileride yalnızlaşabilir, öfke sorunları ve katı bir kişiliğe sahip olabilir.

  1. Yumuşak Ebeveynlik

rahat anne

Diğer ismi izin verici, hoşgörülü olan bu ebeveynlik türünde çocuklar sıkı bir disiplin içerisinde yetiştirilmezler. Kurallar aşırı esnek ve çok iyi tanımlanmamıştır. Ebeveynler çocuklarından kendi kararlarını almalarını isterler.

Bu ebeveynlik türünün olumlu yönü, çocukların ihtiyaçlarına daha doğrudan cevap verilmesidir. Olumsuz yanı ise çocukların kişisel disiplin, motivasyon konusunda sıkıntı yaşayabilmeleridir.

  1. Helikopter Ebeveynlik

helikopter anne

Bu ebeveynler çocuklarının zerine çok fazla titrerler. Onların kendi kararlarını almalarına ve sorumluluklarını yerine getirmelerine izin vermezler. Çocuğa aşırı düşkünlük gösterirler ve onu maddi şeylerle ödüllendiriler.

Doğal olarak bu ailedeki en büyük sıkıntı, çocuğun kendi kararlarını alamamış olmasından ötürü ayrı bir birey olarak yetişemeyecek olmasıdır.

  1. Güvenli Ebeveynlik

anne baba

En ideal olarak nitelendirebileceğimiz bu ebeveynlikte kurallar, roller ve beklentiler açık bir şekilde belirtilmiştir. Tüm bunlar zamana ve şartlara göre esneklik gösterebilir. Ailedeki disiplin, cezalandırıcı olmaktan çok öğrenmeye ve geliştirmeye teşvik edici bir yapıdadır.

Bu tip ailelerde çocuğun kişisel alanına saygı gösterilir. Hem bir birey olduğu hem de ailenin bir parçası olduğu hatırlatılır. Küçük yaştan itibaren kendi kararlarını alan ve gittikçe sorumluluk almaya hazır olan böyle bir çocuk, ileride kişisel anlamda çok az sorun yaşayacaktır. Kendi hedefi doğrultusunda gitmesini sağlayacak gerekli özsaygıyı ve özgüveni içinde olacaktır.

Kaynak: http://www.yourtango.com/experts/lois-muir-mcclain/parenting-styles-whats-all-fuss

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !