Buradasın Ankara Psikolog » Çocuk Psikolojisi » Bebeğinizin Uyku Problemine 15 Çözüm Önerisi

Bebeğinizin Uyku Problemine 15 Çözüm Önerisi

Yazar: Ankara Psikolog

Uyumayan bebekler ve çocuklar anne babaların kabusu olabiliyor. Sağlıklı uyku düzeni çocuğun gelişimi açısından da önem taşıyor. Bu yazımızda uyku sorunu yaşayan çocuk ve bebeklerin, uyku problemine yönelik 15 çözüm önerimizi bulabilirsiniz.

  • Göz temasından kaçının çünkü bebeğinizi yatırmadan önce son yapmak isteyeceğiniz şey onu heyecanlandırıp harekete geçirmek olacaktır. Bebeğinizle kurduğunuz göz teması onun için en uyarıcı davranışlardan bir tanesidir.
  • Ilık bir banyo herkes için rahatlatıcıdır, bebekler için neden olmasın? Bebeğinizi yatırmadan önce ona rahatlatıcı bir banyo yaptırabilirsiniz ama onu çok eğlendiren oyuncaklar banyoya girmediğinizden emin olun. Onu keyiflendirmek değil sakinleştirip uyutmak istediğinizi unutmayın.
  • Eğer bebeğiniz geceleri acıktığı için sık uyanan bebeklerdense gece onu beslemek için uyanmasını beklemek yerine onu uyutmadan hemen önce, uykulu bir haldeyken onu doyurun. Bu şekilde uykusu bölünmeden daha uzun süre uyumasını sağlayabilirsiniz.
  • Bebeğinizin uyuduğu ortamın kokusuz olmasına özen gösterin. Lavanta yağı gibi yağların rahatlatıcı etkisi olduğu bilinse de 6 aydan küçük bebeklerin hassas burunları ve ciltleri için bu kokular fazla olabilir.
  • Bebeğinizi uyuması için beşiğine aldığınızda elinizi nazikçe midesinin, kollarının ve başının üzerinde gezdirin. Bu basit hareketiniz bebeğinizin güvende ve rahat hissetmesine çok yardımcı olacaktır.
  • Bebeğiniz için düzenli bir uyku saati belirleyin ve her gün aynı saatte onu yatırın. Bebeğinizi uyuttuğunuz yerin de sabit olması onun uyku zamanının geldiğine dair tüyoları almasına yardımcı olur.
  • Bebek kıyafetleri dünya üzerindeki en tatlı giysiler olabilirler ancak bebeğinizin pijamalarının görüntüsünden çok içeriğine dikkat etmelisiniz. Sentetik kumaşlar yerine doğal olanları tercih etmeniz bebeğinizin rahatlığı açısından en önemli olandır.
  • Uyku zamanı geldiğinde bebeğinizin uyuduğu ortamın ışıklarını mutlaka azaltmalısınız. Gece lambalarını kullanmamanızı ve odaya giren ışığı mümkün olduğunca azaltmanızı öneriyoruz. Bebeğinizin gece ve gündüz arasındaki farkı öğrenmesini sağlamalısınız.
  • Bebekler ve küçük çocuklar uyumadan önce 15 dakika kadar masaj yapılırsa çok daha kolay uykuya dalarlar.
  • Gün içinde yapılan şekerlemeler bebeğinizin zihinsel ve fiziksel gelişimi için önemlidir. Gece daha çok uyusun diye gündüz uykularını atlamayın.
  • Gece kullandığınız bezlerin daha emici olmasına özen gösterin. Bebeğiniz altında ıslaklık hisseder ise bu bağırsak ve mesane hareketlerini kolaylıkla etkiler.
  • Bebeğiniz ağzında emzikle uyuyabilir. Uykusu sırasında emziği düşerse de uyanır. Bebeğiniz uykuya geçerken ağzındaki emziği nazikçe alabilirsiniz. Bu şekilde sonradan uyanma riskini azaltırsınız.
  • Uyku zamanı gelirken her zaman aynı rutinleri izleyin bir süre sonra bebeğiniz bu rutinleri anlamlandıracak ve uykuya geçeceğini anlayacaktır. Bu konuda tutarlı olmak çok önemlidir. Bir gün yapıp bir gün yapmadığınız rutinlerin pek bir faydasını göremezsiniz.
  • Bebeğiniz henüz ona okuduğunuz kitapları anlayamasa da sakin bir ses tonuyla ona kitap okumanız onu rahatlatacaktır. Bu noktada mutlaka masal okumanız gerekmez istediğiniz bir şeyi okuyabilirsiniz çünkü dediğimiz gibi henüz sizi anlamıyor.
  • Bebeğiniz uyusun diye tüm sesleri ortadan kaldırmayın. Zaten bazı seslere alışkın olduğundan tam bir sessizlik onun için daha şaşırtıcı olabilir. Gürültülü olmayacak şekilde bazı sesleri duyuyor olması uyumasını kolaylaştırabilir. Unutmayın bebeğiniz henüz doğmadan sesleri duyuyordu. Karnınızdayken duymaya alışkın olduğu seslere yakın bir şeyler onu rahatlatabilir.

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !