Buradasın Ankara Psikolog » Çocuk Psikolojisi » Bir Çocuk Sevgisiz Kaldığında Ne Olur?

Bir Çocuk Sevgisiz Kaldığında Ne Olur?

Yazar: Ankara Psikolog

Herkesin hayatının bir döneminde tanıştığı 30, 40 belki de 50 yaşlarında olup çocukça davranışları olan kişiler olabilir. Hatta durup “Bu da hala çocuk.” demiş bile olabilirsiniz. Ancak kişilerin bu davranışlarında çocukluklarında yaşayamadıkları, hissedemedikleri sevginin eksikliği vardır. O dönemlerde aileden görülemeyen sevgi ilerleyen yaşlarda çeşitli etkilerle kendini gösterebilir.

Sevginin gelişimin her evresinde önemi vardır. Sevgisiz kalan bir çocuğun ilerleyen zamandaki gösterebileceği olası davranış bozukluklarını sizin için kategorize etmeye çalıştık. Buyrun:

Bebeklik dönemi:

bebek psikolojisi

Bu dönemde çocukta güven duygusu gelişmeye başlar. Bebek bu dönemde özellikle ona bakan birincil kişi olduğu için annesinin sürekli ve dengeli ilgisine ihtiyaç duyar.

Bu dönemde ihtiyaç duyduğu kadar ilgi ve sevgi görmeyen kişiler yetişkin hayatlarında ciddi ilişkiler kurma konusunda zorluk yaşayabilirler. Çoğunlukla partnerlerine tamamen güvenmek konusunda başarısız olurlar ve sürekli onları test etme ihtiyacı hissederler. Yakınlarındaki insanlara güvenmek ve destek almak konusunda kendilerini rahat hissetmezler, bunun onları savunmasız kılacağından endişelenirler.

2-3 yaş:

Blond little girl, 2 years, sitting at table with crayons

Bu yaşlarda çocuklar özerklik geliştirmeye ve kendi başlarına hareket etmeye başlarlar. Bu gelişimlerini engelleyen ya da onlara desteklemeyen ebeveynleri olduğunda çocukların utangaç tavırlar göstereceği öngörülür.

Bu etkiler yetişkinlikte kendini özgüven eksikliği olarak gösterebilir ve çoğunlukla diğer insanların onları izlediği, onaylamadığı ve eleştirmek için fırsat kolladığından şüphelenebilirler. Bu kişilerin obsesif kompulsif bozukluk geliştirme olasılıkları yükselebilir.

3-6 yaş:

5 yaş psikolojisi

Bu yaşlarda kendilerine gösterilen sevgiyi onlara sunulan imkanlar ve kendi başlarına yapmalarına izin verilen şeyler açısından değerlendiren çocuk, özgüvenini geliştirmektedir. Bu yaşlarında meraklı ve yaratıcı olan çocuk ailesi tarafından serbest bırakılmaz, engellenir ve/veya istekleri için cezalandırılırsa çocuğun suçluluk duymasına sebep olabilirler.

Yapmak istedikleri engellenen kişi yetişkinlik döneminde kendilerine gerçekçi hedefler belirlemek konusunda sıkıntı yaşarlar. Duyduğu suçluluk duygusunun seviyesi ilerlerse kişi pasifleşebilir, yakınlıktan kaçınabilir ve hatta psikolojik olarak dengeli olmayan davranışlar gösterebilir.

Okul çağları:

okul çağları

Bu çağlarda çocuklarda genellikle çalışmak, çalışkan olma algısı oluşmaya başlar. Artık kendini karşılaştırabileceği bir grupla beraber olduğundan arkadaşlarından daha az sevgi ve ilgi gördüğünü düşünen çocuk kendini henüz bulunduğu ortam için hazır hissetmeyebilir, kendini geliştirmek için gereken itici gücü bulamaz.

Bu tarz tecrübeler yaşayan çocuk bir yetişkin olarak özgüven açısından sıkıntılı olabilir. Dahası çalışmanın ve başarılı olmanın insan olarak değer görmek için tek kriter olduğu üzerinde yoğunlaşabilir. Bu kişilerin kariyerlerine takıntılı hale gelip hayatlarının diğer kısımlarına zarar vermeleri çok olasıdır.

Eğer okuduklarınızın içinde size tanıdık gelen şeyler varsa içinizdeki çocuğa büyümesi için destek olmaya başlayabilirsiniz. O çocuğun ihtiyaçlarını belirlemek iyi bir başlangıç olacaktır.

Eğer çocuk sahibiyseniz onların bu okuduğunuz sıkıntıları yaşamaması için sevginizi göstermeye özen göstermeli ve her koşulda desteğinizi onlara hissettirmeye çalışmalısınız.

Kaynak: http://brightside.me/

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

1 Yorum

Üzgün 09 Şubat 2017 - 22:44

Benim yedi yasında birinci sınıf öğrencisi bir oğlum var. Çok zeki ve çalışkan. Girdiği ortama ayak uyduran bir çocuk. İlk dönem güzel geçti bize fakat ikinci donem biraz durgunluk, halsizlik okuldan gelir gelmez uyumalar, arkadaşlarından ilgi görmediğini dile getirmeler buda benim canımı sıktı. Asla böyle bir çocuk değildir ama Çözemedim.yardımcı olun lütfen

Cevapla

Yorumunuzu Bekliyoruz !