Buradasın Ankara Psikolog » Çocuk Psikolojisi » Boşanma Sürecinde Çocuk

Boşanma Sürecinde Çocuk

Yazar: Ankara Psikolog

Boşanma sırasında eski eşinizle ciddi sorunlar yaşıyor olabilirsiniz ama çocuklarınızın masum olduklarını ve bu sürecin her aşamasında onları da düşünmeniz gerektiğini unutmamalısınız.

            Çocuklarınızın boşanmanızla ilgili neler hissettiklerini dinleyin
            Bu süreçte çocuklarınızın boşanmanızla ilgili duygularını, endişelerini sizinle paylaşabilmeleri, konuşabilmeleri oldukça önemlidir. Onlara kızgın ya da üzgün hissediyor olabileceklerini, bunları anladığınızı belirtin. Onlarla kaygılarıyla ilgili konuşun. Böylece kaygıyla baş edebilmelerini kolaylaştıracaksınızdır. Onlara karşı hep pozitif olun.

Örneğin çocukların yeni bir eve taşınmayla ilgili kaygıları varsa, yeni evinizin diğer arkadaşlarına ve akrabalarınıza yakın olabileceğini, böylece siz yokken onlardan yardım alabileceğini söyleyebilirsiniz.

            Boşanma sürecinde dikkat edilmesi gerekenler

Bu süreçte yapılabilecek en büyük hata çocukları eski eşe karşı silah olarak kullanmaktır. Onları kullanarak eski eşi kontrol etmeye çalışmak onları inciteceği gibi uzun süreçte duygusal travma yaşamalarına sebep olabilir. Boşanma sürecinde eski eşler birbirine karşı yoğun öfke duyuyor, birbirleriyle çekişme yaşıyor olabilir. Bu durumda dahi çocukların boşanmadan sonra nerede kalacağı gibi önemli konularda eşlerin öfkelerini ve çekişmelerini bir yana bırakıp çocuk için neyin en iyi olacağını düşünmeleri gerekir.

            Boşanma: uzun ve yalnız bir yolculuk

Boşanma ve boşanma sonrasındaki hayat zor ve yalnız yürünecek bir yol olabilir. Bu süreçte çocuklar duygusal destek olarak kullanılmamalı ve onlara “evin erkeği gibi” gibi baş edemeyecekleri roller yüklenmemelidir.

Başlarda çocuklar bu rollerden hoşlanabilirler, çünkü anne ve babaları sadece büyükler arasında konuşulan şeyleri artık onlarla da konuşuyor, onlara büyük gibi davranıyordur. Fakat unutulmamalı ki onlar birer yetişkin değiller. Bu sebeple bu roller ancak onların kafalarını karıştırır. Bu rolleri yüklemek çocuklara büyük baskı hissettirir. Böyle bir rolü çok erken üstlenmek ileride problem yaşamalarına sebep olabilir.

Asla çocuklardan eski eşe bir mesaj iletmeleri ve eski eş hakkında casusluk yapmaları istenmemelidir. Çocuklar bu meraktan anne ve babasının tekrar birleşmek istediği gibi yanlış bir sonuç çıkarabilir ve umutlanabilirler.  Anne ve babasının barışmadığını gören çocuk yoğun bir hayal kırıklığı yaşayabilir.

Kısaca

Çocukları boşanma sürecinin dışında tutun. Asla onları anne ya da babadan birini seçmek zorunda hissedecekleri bir durumda bırakmayın. Asla onları ebeveynlerden birinin kötülendiği bir tartışmaya dahil etmeyin.

Çocuklarınıza boşanma sonrasında hayatları değişse de her şeyin yoluna gireceğini, uzun zamanda en iyisinin bu olduğunu hissettirin.

Çeviri: Psikolog Gizem GÜNAY

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !