Cinsel taciz ve cinsel saldırı hakkında bilinin yanlışlar ve efsanelerin doğruları
Mit: Cinsel taciz nadir olarak görülür.
Gerçek: Cinsel taciz oldukça yaygındır. Çalışan kadınlarda tacizin oranı %40 ile %60 arasındadır. Bu oranlar üniversitede ve lisede öğrenim gören kadınlar için de benzerdir.
Mit: Cinsel taciz abartılmaktadır, insanların taciz dedikleri şey günlük zararsız flörtleşmelerdir.
Gerçek: Cinsel tacizin çok ciddi sonuçları olabilmektedir. Birçok insan, özellikle de kadınlar bu yüzden işlerini bırakabilmekte, ekonomik zorluklar yaşamakta, bunun yanı sıra çok önemli ruhsal ve fiziksel sağlık sorunları çekmektedir.
Mit: Birçok kadın sadece patronlarına kızdıkları için böyle hikâyeler uydurur.
Gerçek: Araştırmalar cinsel taciz iddialarının sadece %1’inden az bir kısmının yalan olduğunu ortaya koymuştur. Karınlar, özellikle toplumsal damgalamalar düşünüldüğünde, bu konuda oldukça dikkatli olmaktadır. Bu yüzden cinsel taciz konusuna çok daha fazla hassasiyet gösterilmesi gerekmektedir.
Mit: Cinsen tacize uğrayan kadınlar karşı tarafı kıyafetleri ve makyajıyla baştan çıkarmaktadır.
Gerçek: Cinsel taciz kadınların giyindikleriyle veya davranışlarıyla alakalı değil, karşı tarafın sapkınlığı ile alakalıdır. Bu alandaki araştırmalar, cinsel tacize uğrayan kadınların dış görünüşlerinin, yaşlarının, giyim şekillerinin ve davranışlarının çok çeşitli olduğunu, bu yüzden cinsel taciz için kadınlar üzerinden bir genelleme yapılmasının yanlış olduğunu ortaya çıkarmaktadır.
Mit: Cinsel tacize uğradığında onu görmezden gelirsen tekrar yaşanmaz.
Gerçek: Hayır. Araştırmalar cinsel tacizin görmezden gelinmesinin taciz davranışı veya tacizci üzerinde hiçbir caydırıcı etkisinin olmadığını göstermektedir. Ayrıca tacize uğrayan kişilerde görmezden gelme ikiliğini yaşamak ciddi psikolojik rahatsızlıkların oluşumuna sebep olabilmektedir.
Cinsel Tacizin Etkileri
Cinsel tacize maruz kalmak sizin hem fiziksel hem de psikolojik sağlığınızı derinden etkileyebilmektedir. Tacize uğrayan kadınlar mesleklerinden uzaklaştırılma, işsiz kalma, eğitimden mahrum kalma, toplum tarafından dışlanma ve damgalanma gibi çok ciddi baskılar ve sorunlarla yüzleşmektedir.
Psikolojik Etkiler
-Depresyon, kaygı, şok, inkâr
-Kızgınlık, korku, hayal kırıklığı, tiksinme
-Güvensizlik, utanma, ihanete uğrama hissi
-Kafa karışıklığı, güçsüz hissetme,
-Utanç, düşük özgüven, kendinden uzaklaşma
-Suçluluk, kendini suçlama ve toplumdan uzaklaşma
Fiziksel Etkiler
-Baş ağrıları
-Uyuşukluk
-Mide rahatsızlıkları
-Cilt problemleri
-Kilo değişiklikleri
-Uykularda bozukluk, kabuslar
-Fobiler ve panik ataklar
-Cinsel problemler