Buradasın Ankara Psikolog » Çocuk Psikolojisi » Çocuk Gelişimi Hakkında 10 Hızlı Bilgi

Çocuk Gelişimi Hakkında 10 Hızlı Bilgi

Yazar: Ankara Psikolog

Çocuk gelişimini gözlemlemek fazlasıyla aydınlatıcı bir deneyim olabilir. Çocuğu olsun ya da olmasın  birçok insanın bu konuyla bu kadar ilgilenmesinin sebebi ise herkesin bu gelişim sürecini yaşamış olmasıdır. Çocuk gelişimi hakkında bilgi edinmek kişinin kendi geçmişini ve deneyimlerini daha iyi kavramasını sağlar.

Bizlerde bu içeriğimizde çocuk gelişimi hakkında bilmeniz gereken bazı temel konuları maddeledik:

  1. Doğum öncesi dönemde yaşanan problemler ilerleyen dönemlerde çocuğun gelişimine etki edebilirler. Örneğin hamilelik döneminde ilaç, alkol, uyuşturucu kullanımı ve geçirilen hastalıkların etkileri doğum sonrası çocukta gözlemlenebilir.
  2. Hem genetik hem de çevresel faktörler çocuğun gelişimine etki eder. Örneğin, bir çocuğun genetik özellikleri onun uzun boylu olacağına işaret edebilir ancak yeteri kadar iyi beslenemeyen bir çocuk asla genleriyle belirlenen boy uzunluğuna erişemeyebilir.
  3. Anne babanın sahip olduğu ebeveynlik stilinin çocuğun gelişiminde önemli etkileri vardır.
  4. Çocuklardaki fiziksel gelişimin belli bir düzeni vardır. Vücudun merkezi eller ve ayaklara göre daha önce gelişir. Büyük kaslar küçüklerden daha önce gelişir ve gelişim baştan ayağı doğru gerçekleşir.
  5. Bebek konuşması olarak bilinen konuşma stili bebeğin dil gelişimine önemli katkıda bulunmaktadır. Basitleştirilen kelimeler, tonlamalar ve abartılı seslendirmeler çocukların kelimeleri daha hızlı ve kolay öğrenmesini sağlar.
  6. Dil gelişimi 4 temel evrede oluşur: Agulama (Babbling) Dönemi, Tek Sözcük Dönemi, İki Sözcük Dönemi ve Karmaşık Dil Kullanımı Dönemi.
  7. Çocuklarda gelişim takibi kolay ve tahmin edilebilir bir düzeni takip eder. Bu özelliği sebebiyle uzmanlarım gelişimde kilometre taşı olarak değerlendirdiği değişiklikler görülür. Ancak bu kilometre taşlarını takip ederken gözden kaçırılmaması gereken en önemli nokta her çocuğun gelişiminde zaman bakımından farklılıklar görülebileceğidir. Örneğin, genel olarak benzer zamanlarda yürümeye başlasalar da her çocuk aynı zamanda yürümeye başlayacak diye bir kural yoktur kimisi biraz daha erken, kimisi daha geç yürüyebilir. ,
  8. Ebeveynleri isteklerine ve ihtiyaçlarına hızlı karşılık veren ve onlarda daha çok vakit geçiren çocuklar güvenli bağlanma stili geliştirirler. Bu bağlanma stiline sahip çocuklar empati kurma konusunda daha başarılı, yüksek özgüvenli ve daha diğer çocuklara göre daha olgun olurlar.
  9. Tüm ebeveynlik stilleri içinde yetkili ebeveynlik stilinin en iyisi olduğu belirlenmiştir. Bu stili benimsemiş ebeveynler çok daha yetkili, kendinden emin ve mutlu çocuklar yetiştiriyorlar. Yetkili ebeveynlik stiline sahip anne babalar çocuklarını dinliyor ve onlara yeterli ilgiyi, sıcaklığı ve desteği gösteriyorlar. Aynı zamanda çocuklarına limitlerini de öğretiyorlar.
  10. Anne babalar çocuklarını kreşlere veya bakım evlerine bırakmak konusunda çekimser davransalar da çocuk gelişimi uzmanlarına göre bu yerler çocuk gelişimine önemli katkı sağlarlar. Tabi ki her kurum aynı kaliteye sahip değildir. Çocuğununuz bir kreşe göndermeden önce konu hakkında yeterli bir araştırma yaptıysanız endişelenmenize gerek yoktur.

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !