Buradasın Ankara Psikolog » Çocuk Psikolojisi » Çocuklarda Stres

Çocuklarda Stres

Yazar: Ankara Psikolog

çocuklarda baskıHer insanın stresle başa çıkma başarısı farklıdır. Baskı altında daha iyi çalışanlar olduğu gibi kimileri de iyi sonuçlar alabilmek için baskı ve stresten uzak bir çalışma ortamında çalışmalıdır. Bu durum büyüklerde olduğu gibi çocuklarda da benzerdir.

Özellikle okul hayatına başladıktan sonra çocuklar stres ve baskıyla yüzleşmek zorunda kalır. Peki, anne babalar baskının altından kalkmaya çalışan çocuklarına nasıl yardımcı olabilir? Bu sorunun cevabını arayan ebeveynleri içeriğimizi okumaya davet edelim.

Bakış açısını değiştirin.

Baskı altında olduğu zamanı tehdit edici, korku dolu, başar ya da öl gibi algılayan bir çocuğun dikkati, kısa süreli hafızası ve karar alma mekanizmaları kötü etkilenir. Çocuğunuza stres yaşadığı duruma bakış açısını değiştirmeyi öğretmelisiniz. Yaşadığı durumu kendini geliştirmek için bir fırsat, eğlenmek için yeni bir yol olarak görebilirse baskının altından kalkması daha kolay olacaktır.

Hayatta ikinci şanslar olduğunu öğretin.

Sınava girecek bir çocuk bu sınavın telafisi olmadığını, ne olursa olsun, başarılı olmak zorunda olduğunu, hayattaki en önemli şey olduğunu düşünürse başarısız olma olasılığı çok daha fazla olacaktır. Fakat çocuğunuza yaşanan her olayın bir telafisi olduğunu ve alınan her sonucun gelecekte yaşanacaklar için yol gösterici olduğunu öğretirseniz yaşadığı stresi azaltabilirsiniz.

Yaz gitsin!

Önemli bir olaydan önceki gece stresten uykusu kaçan çocuğunuza nasıl yardım edebilirsiniz? Moral verici bir konuşmayla mı? Aslında daha iyi bir yolu var: Yazmak! Çocuğunuzu rahatlatmak için konuşmak yerine onu strese sokan konuları kağıda dökmesini söyleyebilirsiniz. Kaygılarını kağıda döken insanların endişe verici düşüncelerden kurtulup, ellerinden gelenin en iyisini yapmaya odaklanmalarının daha kolay olduğu araştırmalarca kanıtlanmıştır.

Beklenmeyene hazır ol.

Herkesin başına önemli bir iş yaparken aksaklıklar gelebilir. Çocuğunuza beklenmedik şeylerin yaşanabileceğini anlatmalısınız. Böyle durumlara nasıl adapte olunur, beklenmedik aksaklıklar nasıl tolere edilir, bunları bilen çocuklar daha fazla gerginlik ve baskı yaşamaktan kurtulurlar.

Başarılarının altını çizin.

Başarılar kişilerin kendine olan güvenlerini arttırmanın en iyi yoludur, bu çocuklar için de böyledir. Korku ve stres yaşadığı anlarda kendini başarısız hisseden çocuğunuz yaptığı iyi şeyleri kolaylıkla unutabilir. Ebeveyn olarak yapacağınız hatırlatmalarla çocuğunuzun kendine olan güvenini tazeleyebilirsiniz.

Duygularını paylaşın.

Çocuklar duygularını paylaşmak konusunda biraz çekimser davranabilirler. Yaşadığı baskının yarattığı duyguları içine atan çocuğunuz içini açmasını sağlamalısınız. Kendi içinde yaşadığı kaygının etkilerini daha çok hissederken, açıldığında farklı bakış açıları onu rahatlatabilir. Çocuğunuzun için açmasını sağlamak için başlangıçta siz ona duygularınızı açabilirsiniz. Bu teknik karşınızdaki insanların kendilerini açmasını kolaylaştırabilir.

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !