Günümüze cep telefonuna sahip olma yaşı ilkokula kadar düşmüş durumda, henüz okula başlamadan teknolojiyle tanışan, tabletlerle oynayan çocuklar için bu çok da şaşırtıcı bir sonuç değil. Her yeni nesil bir öncekine göre teknolojinin daha çok içinde. Gün içinde akıllı telefonlarını ellerinden düşürmeyen çocuklar gecelerini de aynı şekilde geçirmeli mi yoksa ebeveynler bu duruma müdahale etmeli mi?
Yapılan bir çalışmaya göre geceleri çocuklar akıllı telefonlarını yanına almamalı çünkü akıllı telefona sahip çocukların %20 ‘den fazlası nerdeyse her gece telefonlarıyla ilgilendikleri için geç saatlere kadar uyanık kalıyorlar. Gece geç saatlere kadar sosyal medya, oyunlar ve arkadaşlarıyla sohbet bahanesiyle uyanık kalan çocuklar gün içinde yorgun hissediyor ve uzun vadede sağlık sorunlarıyla dahi karşılaşabiliyorlar.
Düzenli uyku saatlerine sahip olmanın önemini bilen ebeveynler çocuklarının her gün aynı saatte yatağa girmesini sağlasalar dahi çocuklarının uyanık kalmalarını önleyemiyorlar.
Çalışmanın nasıl yürütüldüğüne gelecek olursak:
Çalışmada yaşları 12 ile 15 arasında değişen 800 çocuğa uyku düzenleri ve geceleri ne sıklıkla sosyal medyayı kullandıkları soruluyor. Aynı zamanda çocuklara enerji düzeyleri ve genel iyilik hallerine dair sorular da soruluyor.
Çalışmanın sonucunda Snapchat ve Instagram gibi uygulamaların yaygın olarak kullanıldığı ve 12-13 yaş grubunun %21 ‘inin, 14-15 yaş grubunun ise %23’ünün bunu sürekli yaptığı belirleniyor. Bu davranış sonucunda da çocuklar okulda yorgun olduklarını belirtiyorlar.
Araştırmacılara göre bu durumun önüne geçmek için ebeveynlerin geceleri akıllı telefon kullanımına müdahale etmeleri gerekiyor. Akıllı telefonları yatak odasının dışında bırakmak bir çözüm olabilir. Ebeveynlerin bu konuda çocuklarıyla uzlaşması onların sağlıkları açısından önemli.