Buradasın Ankara Psikolog » PSİKOLOJİ » Çocukluk Travması Ömrünüzün Uzunluğunu Nasıl Etkiliyor?

Çocukluk Travması Ömrünüzün Uzunluğunu Nasıl Etkiliyor?

Yazar: Ankara Psikolog

Biological Psychiatry dergisinde yayınlanan çalışmaya göre, zorlu bir çocukluk geçirmek ile psikolojik rahatsızlıklar ve hücre düzeyindeki önemli değişimler arasında bağlantı var. (Tyrka ve arkadaşları, 2015).

Stresli bir çocukluk yaşamak, genetiğinizde sizi daha hızlı yaşlandıracak değişimlere yol açabiliyor.

Profesör Audrey Tyrka:

“Bizi bu araştırmaya iten şey, son yıllarda stres ve psikolojik rahatsızlıkların, fizyolojik rahatsızlıklarla aralarında güçlü bir bağ bulunması.

Psikososyal etmenler sonucu ortaya çıkan hücresel düzeyde değişimleri tanımlamak, bize yaşlanma süreci ve yetersiz sağlık koşulları hakkında bilgi verecek.” diyor

Araştırmada 290 yetişkine çocukluklarına ailelerini kaybedip kaybetmedikleri veya kötü muameleye maruz kalıp kalmadıkları soruldu.

Ayrıca depresyon, kaygı ve bağımlılık gibi ruhsal sorunlar ile ilgili bir değerlendirme yapıldı.

Sonuçlara göre ruh sağlığı sorunları olan ve sorunlu bir çocukluk geçirenlerin hücrelerinin diğerlerine göre daha hızlı yaşlanacağı bulundu. Çünkü bu kişilerde telomer adı verilen ve hücrelerin yaşını gösteren DNA üzerindeki yapıların daha kısa olduğu gözlemlendi.

Çalışmada ayrıca çocukluk travmaları ve ruh sağlığı sorunlarının mitokondriyal DNA’da da değişikliklere yol açtığı bulundu. Bu değişikliğin ruhsal sorunlarla ilgili olabileceği düşünülüyor.

Profesör Tyrka’ya göre: “Bu biyolojik bilgileri iyi araştırarak, daha iyi tedaviler bulabiliriz ve stres kaynaklı psikolojik rahatsızlıklara yeni önlemler geliştirebiliriz.”

Kaynak: http://www.spring.org.uk/2015/01/this-is-what-childhood-trauma-does-to-human-longevity.php

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !