Hayatımız boyunca çok kez farklı duygular yaşarız ve duygular bizler yaşadıkça var olmaya devam edeceklerdir. Duygular hakkında çok yazı yazılacak, şarkılar söylenecek ve duygular resmedilecektir. Bu yazıyla ise çoğu kez üzüntünün bir ifadesi olarak düşünülen ağlamayı konu ediniyoruz. Ağlamak çoğu zaman zayıflığın, güvensizliğin bir ifadesi olarak algılansa da gözyaşlarını dökmekten çekinmeyen insanların aslında güçlü olduğunu kanıtlamak niyetindeyiz.
Ağlayan insanlar güçlü insanlardır çünkü:
Duygularından korkmazlar.
Duyguların dışa vurumu olan davranışlar vardır. Mesela mutlu insanlar gülücükler saçar, sinirli insanlar seslerini yükseltebilir. Tıpkı bunlar gibi mutsuz insan da ağlayabilirler. Mutsuzluğu görmezden gelerek kendilerini kandırmak yerine ağlayarak toplumun uygun gördüğü davranış kalıplarına karşı çıkarlar.
Gözyaşının iyileştirici etkisini anlayabilirler.
Gözyaşları içinizde biriken stresin, kaygının, yasın ve hayal kırıklıklarının akıp gitmesini sağlar. Bu iyileştirici etkiler sadece mutsuzluk sonucu dökülen gözyaşlarının değil ayrıca mutluluk gözyaşlarının da sahip olduğu etkilerdir. Yaşadığınız aşırı doz duygunun fiziksel ve ruhsal sağlığınızı tehlikeye sokmasını önlemek için bir denge oluşturma gücü vardır gözyaşlarının.
Ağlamanın terapiye ne kadar benzediğini bilirler.
Güncel psikolojik çalışmalar ağlamanın beyindeki endorfin salınımını arttırdığını kanıtlamıştır. Kişiyi ağlatan problem yerli yerinde duruyor olsa da ağlamak anlık da olsa hissedilen kötü duygulardan uzaklaşmayı sağlar ve problem hakkında daha net düşünmeyi sağlayarak probleme çözüm bulmaya yardımcı olur.
Toplumun getirdiği cinsiyet rollerini ve beklentileri umursamazlar.
Toplumun ağlayan insanlar hakkında cinsiyetleri ne olursa olsun ucuz yargıları vardır. Eğer bir kadın ağlıyorsa duygu durumu dengesizdir, yaralıdır ve başkalarının ilgisini çekmeye ihtiyacı vardır. Eğer ağlayan bir erkekse o zaman korkaktır, pısırıktır, (işte bomba gibi bir tanesi geliyor) yeterince erkek değildir. Bu genellemelerin hepsi her iki cinsiyetin de üzüntüsünü içine gömmesine neden olmaktadır. Fakat toplum içinde ağlayabilen kişiler bu genellemeleri kulak arkası ederek aslında ne kadar cesur ve sağlıklı bir davranış gösterdiklerini bilirler.
Başkalarını duygularından kaçmamaya davet ederler.
Üzüntüyü kabul edip onunla yüzleşenler diğer insanlara da aynısını yapmalarını tavsiye ederler. Çünkü bilirler ki duyguları gizlemek ve içe atmak fiziksel ve ruhsal sağlık için tehlikelidir. Kendilerine, bedenlerine karşı dürüst olduklarında maksimum kapasitede dönüş alacaklarının farkındadırlar. Duyguları gizlemek için kullanılan eforu daha faydalı bir alana yönlendirmenin zararlı hiçbir yönü olmayacaktır.
Tüm bu söylediklerimizin ardından diyoruz ki: Ağlamayı, güçsüzlüğün bir işareti olarak değil içinizdeki gücün bir işareti olarak algılayın.