“Nasıl daha iyi kararlar alırım?” sorusunu hayatınızın bir yerinde kendinize sorduğunuzu, henüz sormadıysanız da soracağınızı duyar gibiyiz. Çünkü hayat alınacak kararlarla dolu uzun bir yol ve bu kararların çoğunluğu hayatın seyrini etkiliyor. Özellikle ciddi konular üzerine düşünüp karar alırken size yol göstermesini umduğumuz teknikleri aşağıda sıralıyoruz. Keyifli okumalar…
Yeterince bilgi sahibi olmadan karar vermekte kaçının.
Zor kararlar almak gerektiğinde insanlar genellikle çabucak sonuca ulaşmaya çalışırlar. Çabucak sonuca ulaşmak için de yeterince düşünme ve planlama yapma kısmını önemsemeyebilirler ama karar vermeden önce mutlaka edinebildiğiniz kadar bilgi edinmelisiniz. Yeterince bilgi sahibi olmadığınız bir konu hakkında sağlıklı karar veremezsiniz.
Başkalarından yardım isterken benzer durumları tecrübe edip etmediklerine dikkat edin.
Bilgi edinmenin en kolay yolu konu hakkında diğer insanlarla konuşmaktır. Ancak çevrenizdekilerle konuşurken dikkat etmeniz gereken nokta onların da aynı durumu yaşayıp yaşamadıklarıdır. Etrafınızda tecrübesiz olmasına rağmen her konu hakkında uzman olduğunu düşünen insanlar olacak, onlardan uzak durun. Öte yandan sizinle benzer durumlarda bulunmuş kişiler size olayın aklınıza gelmeyecek farklı boyutları hakkında fikir verebilir ve sizi daha doğru yönlendirebilirler, onlara kulak verin.
Şeytanın avukatlığını yapacak birilerini arayın.
Tüm insanlar onaylanmak ister doğal olarak da kendini doğrulayan bilgilere daha açık olur. Durum böyle olsa da bazen şüpheci olmak ve karşı çıkmak faydalı olabilir tabi ki dik başlı olmamaya özen göstererek. Eğer bunu kendiniz başaramıyorsanız konuyu masaya yatırmak için kendinize karşıt görüşte birini bulabilirsiniz. Zıt görüşleri tartışırken belki de aklınıza gelmemiş ve sizi onaylayan birinin size asla veremeyeceği fikirler edinebilirsiniz.
Sahte seçeneklerle aklınızın çelinmesine izin vermeyin.
Gerçekten kötü bir seçenekle karşılaştırıldığında her seçenek gözünüze mükemmel görünebilir. Bir karar alırken önünüzdeki seçeneklerin arasındaki farkların gözünüzü boyayıp sizi yanlış kararlara sürüklemesine izin vermeyin. Buna benzer durumlarda kaldığınızda yapmanız gereken şey aceleci davranmayıp yeni seçeneklerin ortaya çıkmasını beklemektir.
“Fırsat maliyetini” aklınızın bir köşesinde tutun.
Fırsat maliyeti aslında temek bir ekonomi terimidir ancak hayatta alınan kararlarda da yeri olan çok temel bir kavramdır. Şöyle ki, her karar veriş bir başka şeyden vazgeçmek anlamına gelebilir. Vazgeçtiğimiz tüm şeyler de fırsat maliyetini oluşturur. Bu sebeple bir karar alırken, kararın sonrasında neler olabileceğini göz önünde bulundurduğunuz gibi o kararın ardında neler bıraktığını da dikkate almalısınız. Bunu yaparak enine boyuna düşünmek deyimini gerçekten yerine getirmiş olursunuz ve belki de pişmanlık yaşayacağınız bir noktayı çok önceden fark edersiniz.
Verdiğiniz kararların hayatınızı her zaman daha iyiye götürmesi dileğiyle…