Buradasın Ankara Psikolog » Çocuk Psikolojisi » Disleksik Çocuklar Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Disleksik Çocuklar Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yazar: Ankara Psikolog

Disleksi okuma, konuşma, yazma ve matematik yeteneklerinin öğrenilmesinde ve kullanılmasında kendini gösteren bir öğrenme bozukluğudur.  Disleksinin etkilerini azaltan bir ilaç bulunmamaktır. Bu durumla başa çıkmaya çalışan çocuklar genellikle toplum tarafından yanlış anlaşılmakta ve dışlanabilmektedir. Çocuğu disleksi hastası olan ebeveynler diğerlerine göre bir takım farklı tecrübeler yaşayabilir. Bunlardan bahsederek biraz da olsa farkındalık yaratmayı diliyoruz.

Disleksik çocuklar tembel ya da motivasyonsuz değillerdir.

Disleksi tanısı konmamış çocuklar okulda ve evde tembel olmakla suçlanabilirler. Aslında sadece biraz geriden gelmektedirler. Verilen yönergeleri sınıf arkadaşları kadar hızlı algılayamayabilirler. Sırayla verilen yönergelerde arkadaşları 2. veya 3. yönergeyi alıyorken onlar hala ilkini işliyor olabilirler.  Verilen ödevleri tamamlamalarının uzun zaman alması bu yüzdendir.

Okul dışında da ders almaları gerekebilir.

Eğer disleksik çocuklara uygun bir yöntem uygulanırsa alacakları derslerin beynin yapısında değişikliğe yol açabileceği kanıtlanmıştır. Okulda arkadaşlarına yetişmekte zorluk çeken çocuklar için özel dersler uygulanarak açığı kapatmalarını sağlamak gerekebilir.

Dinleyerek okuma yapmaları gerekir.

Sesli kitapları dinleyerek aslında okumayı gözleriyle değil bir anlamda kulaklarıyla yaparlar. Aslında bu sayede yavaş okumalarının dezavantajını ortadan kaldırarak sınıf arkadaşlarına yetişebilirler ve okumaları gereken ödevlerini yapmış olurlar.

Düzensiz olabilirler.

Detaylara dikkat etme konusunda zorluk yaşadıkları ve başarısız oldukları için hem okul hem ev hayatlarında dağınık ve düzensiz olabilirler. Dağınık odalarını toplamak ise onlar için oldukça zorlayıcı olabilir. Bu alışkanlığı geliştirmesi için çocuğunuzla oda toplanırken yapılması gereken her adımın üzerinden tek tek geçmeli ve tekrarlamaktan sıkılmamalısınız.

Kendilerine olan güvenleri zarar görebilir.

Arkadaşlarının derslerinde daha başarılı, daha hızlı olduğunu gördükçe disleksik çocukların kendilerine olan güvenleri sarsılabilir. Sarsılan güvenleri kendilerini iyice okuldan uzaklaştırmalarına neden olabilir. Bu noktada aileler ve öğretmenler çocukların güçlü yönlerini bulmaya daha çok özen göstermelilerdir. Her çocuk matematik ve fen bilimlerinde başarılı olmak zorunla değil, sanat ve spora da yönelebilirler. Böylece iyi oldukları bir alanda onları yüreklendirerek kendilerine olan güvenlerini arttırabilirsiniz.

Detaylar onları boğabilir.

Küçük ve karmaşık yazılar disleksik çocukların işlerini çok zorlaştırabilir. Detaylar sırf okulda değil genel hayatlarında da gözlerinden kaçabilirler. Özellikle öğretmenlerin ödev verirken daha büyük puntolar ve yazı tipleri kullanmaları gerekebilir.

Dikkatlerini korumakta zorlanabilirler.

Bir konu üzerine uzun süre yoğunlaşmak ve dikkati korumak bir süreden sonra yetişkinler için bile zordur. Çocuklar genellikle 20-30 dakika boyunca dikkatlerini koruyabilirlerken bu süre disleksik çocuklarda 10 dakikaya kadar inebilir.

İşitme duyuları hassastır.

Evet, çok daha iyi duyabilirler ama duydukları sesleri ayrıştırma, filtrelemede başarısız olurlar. Bu yüzden de odaklanma konusunda zorlanırlar. Daha önceden bahsettiğimiz sesli kitap dinleme işlemini uygularlarken kulaklık kullanmaları çok daha iyi sonuçlar verebilir.

 

Not: Disleksi hastası bir çocuğun yaşamını konu alan Like Stars On Earth (Taare Zameen PAr) isimli bu güzel filmi izlemediyseniz şiddetle izlemenizi öneririz. Anlatmak istediğimiz birçok şeyin örneğini filmde bulacaksınız.

1

IMDb Linki: http://www.imdb.com/title/tt0986264/

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !