Buradasın Ankara Psikolog » Hamilelik Psikolojisi » Doğum Sonrası Depresyonun Belirtileri

Doğum Sonrası Depresyonun Belirtileri

Yazar: Ankara Psikolog

Doğum sonrası kendinizi sürekli üzgün, bitkin ve mutsuz hissediyorsunuz… Tüm telkinlere ve çabalarınıza rağmen bu ruh halinden kurtulamıyorsunuz.

Doğum sonrası depresyon geçiriyor olabilir misiniz?
Loğusalık hüznü ve doğum sonrası depresyon

Aileye yeni bir bireyin katılışı kadınların önemli bir kısmında zihinsel ve duygusal değişikliklere yol açar. Bunun yanında doğum sonrasında östrojen ve progesteron hormonlarındaki düşmenin de etkisiyle yeni annelerin çoğunda doğumdan sonraki ilk haftalarda ağlama, mutsuzluk, heyecanlılık ve duygu durumlarında dalgalanmalar görülebilir.

Annelerin yarısı ile dörtte üçü bebek melankolisi ya da loğusa hüznü olarak adlandırılan bu durumdan etkilenir. Bebek melankolisi olan kadınlar doğum sonrasındaki birkaç hafta boyunca genel bir bunalma hissinin yanında, alışılmıştan daha fazla gözyaşı dökme, alınganlık ve endişe gibi belirtiler yaşarlar. Bu belirtiler, tıbbi veya psikolojik yardım olmadan iki hafta içinde genellikle azaldığı için, çoğu kadın bu hislerin normal ve geçici olduğuna dair telkin ve duygusal desteğin yanında, dinlenmeye biraz daha fazla vakit ayırarak ve çocuk bakımında fazladan yardım alarak bu durumla gayet iyi başa çıkar.

Ancak annelerin yaklaşık %15-20’sinde bu ve ilave bazı belirtiler doğum sonrası depresyona işaret edebilir. Depresyon belirtilerinin gözden kaçması ya da zamanla geçeceği düşüncesi ile ihmal edilmesi ise hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından önemli sakıncalar doğurur.

Doğum sonrası depresyon yaşayıp yaşamadığınızı nasıl anlarsınız?

Doğum sonrası depresyon teşhisini yalnızca bir psikiyatri uzmanı koyabilir. Ancak aşağıdaki listeye bakarak, doğum sonrası depresyonda sık görülen belirtilerin sizde olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Doğumdan sonraki ilk ya da ikinci haftadan beri:

  • Gülemiyorum ve olayların iyi taraflarını göremiyorum.
  • Genellikle hoşlandığım şeyler ilgimi çekmez oldu.
  • Herhangi bir sorun olduğunda gereksiz yere kendimi suçluyorum.
  • Belli bir neden olmadığı halde kendimi kaygılı veya endişeli hissediyorum.
  • Belli bir neden olmadığı halde korku veya paniğe kapıldığım oldu.
  • Kendimi tükenmiş ve bitkin hissediyorum.
  • O kadar mutsuzum ki uyumakta bile zorlanıyorum.
  • O kadar mutsuzum ki sürekli ağlıyorum ya da ağlamak istiyorum.
  • Sık sık eşyaları nereye koyduğumu unutuyor, konsantre olmakta zorluk çekiyorum.
  • Yalnız kalmaktan korkuyorum.
  • Kendime, bebeğime veya başkalarına zarar vermekle ilgili düşünceler aklımdan geçiyor.

Bu belirtilerden en az birinin kendinizde olduğunu düşünüyorsanız, zaman yitirmeden doğum sonrası depresyon geçirip geçirmediğinizi belirleyerek, size yardımcı olabilecek bir uzmana başvurmalısınız.

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !