Buradasın Ankara Psikolog » İlişkiler » Dokunmanın Etkisi İle İlgili 10 İlginç Bilimsel Araştırma

Dokunmanın Etkisi İle İlgili 10 İlginç Bilimsel Araştırma

Yazar: Ankara Psikolog

Dünyayı algılamak için genelde gözlerimize ve kulaklarımıza güveniriz. Dokunma genellikle unuttuğumuz bir duyumuzdur. Ama dünyayı anlamak için bir o kadar da önemlidir.

Omuz bölgesine yapılan en basit dokunuş bile bizim düşüncelerimizi değiştirebilir. Basit dokunuşların ne kadar etkili olduğunu anlamak için işte size 10 psikolojik bulgu:

1.Para için dokunmak

Zaman zaman dokunuşların sebebi kaybettiğimiz bir şeyin geri dönmesine yönelik istek olabilir. Yapılan bir araştırmada, telefon kulübesini kullananların en sık, jeton attıkları yere dokunduğu gözlemlenmiş. (Kleinke, 1977)

Kola yapılan bir dokunuş da aynı amaca hizmet edebilir. Başka bir araştırma, müşterilerin kendilerine ufak bir dokunuş yapan garsonlara daha fazla bahşiş bıraktığını gösteriyor. (Crusco & Wetzel, 1984)

2.Yardım için dokunmak

İnsanlar kendilerine dokunan birisine yardım etmeye daha meyilli. Bir deneyde, eşyalarını düşüren bir yabancının, kollarına hafifçe dokunduğu insanlardan daha fazla yardım aldığı gözlemenmiş. Yardım etme oranları %63’ten %90’a kadar değişebiliyor.

3.İtaat için dokunmak

Kolun üst bölgesine yapılan hafif bir dokunuş karşınızdakini daha itaatkâr yapabilir.  Willis ve Hamm (1980) tarafından yapılan bir deneyde katılımcılardan bir dilekçeye imza atmaları isteniyor. Kendisine dokunulmayanların %55’i dilekçeyi imzalarken, kollarının üstüne hafifçe dokunulan katılımcıların %81’i dilekçeyi imzalıyor.

Başka bir deneyde, katılımcıların ankete katılma oranları ise yine dokunuşa göre değişiyor. Dokunulmayanların sadece %40’ı katılırken, dokunulanlarda bu oran %70’e ulaşıyor.

4.Daha fazla itaat için iki defa dokunmak

Eğer karşınızdakinin sizin söylediklerinize daha çok uyum göstersin istiyorsanız, yapmanız gereken şey koluna yaptığınız hafif dokunuşun sayısını ikiye çıkarmak. Vaidis ve Halimi-Falkowicz (2008), sokaktaki insanlardan bir ankete katılmalarını istiyor. Kollarına iki defa dokunulan katılımcıların sayısı, kollarına bir kez dokunulanlardan daha fazla oluyor.

Eğer dokunan kişi bir kadın ve dokunulan kişi erkek ise, dokunmanın etkisi daha da büyüyor.

5.Kavga için dokunmak

Dokunuşun etkisi kültüre göre farklılık gösterebiliyor. Dolinski (2010)’nin Polonya’da yaptığı bir araştırmada kadınlardan ve erkeklerden farklı sonuçlar geliyor.

Yardım istemek için, bir erkek tarafından koluna dokunulan kadınlar olumlu cevaplar verirken, erkekler ise sert bir şekilde reddediyor. Bunun sebebinin aşırı homofobi ile ilgisi olduğu düşünülüyor.

6.Arabanızı satmak için dokunmak

Polonya’da olduğunun aksine Fransa’da iki erkeğin birbirine dokunması bir uyumun göstergesidir. Fransız araştırmacılar Erceau ve Gueguen (2007) bir ikinci el araba pazarını inceliyor.

Arabasını satan insanların yarısının koluna 1 saniyelik bir dokunuş gerçekleştirilirken diğer yarısına ise hiç dokunulmuyor. Bu insanlarla yapılan pazarlıklarda, koluna dokunulan satıcıların daha anlayışlı ve anlaşılabilir olduğu gözlemleniyor.

Daha ucuza bir araba almak için 1 saniye dokunmak harika değil mi? Ama sonuç Türkiye’de ne olur bilemiyoruz!

7.Biriyle çıkmak için dokunmak

Erkeklerin kendilerine dokunan kadınlara ilgi gösterdiğini söylemiştik.  Gueguen (2010) yaptığı araştırmada, erkeklerin kadınlar tarafından yapılan basit bit dokunuşu cinsellikle ilişkilendirdiğini düşünüyor.

Diğer bir araştırmada ise, kadınların, telefon numaralarını isteyen erkeklerden, kollarına hafifçe dokunanlara numaralarını vermeye daha yatkın olduğu gözlemleniyor (Gueguen, 2007).

Ama unutmayın, bu araştırmalar da Fransa’dan!

8.Güç için dokunmak

Büyük şirketlerde yapılan bir araştırmada ise, dokunmanın güç ilişkisiyle ilgili olduğu görülüyor (Henley, 1973).

Diğerlerine daha fazla dokunan insanların genellikle daha üst bir statüye sahip olduğu dikkat çekiyor.

9.İletişim için dokunmak

Dokunmak duyguların iletilmesi için de oldukça önemli bir işleve sahip.  Hertenstein ve arkadaşları, (2006) önemli bir çalışmaya imza atıyorlar. Katılımcıların kollarının ön bölgesine 12 farklı duygu için dokunuşlarda bulunuluyor. Kendisine dokunulan katılımcı, dokunan kişiyi görmese bile verilmek istenen duyguyu %48’den %83’e varan kesinlikte anlayabiliyor.

Bu duygulardan bazıları; öfke, korku, iğrenme, sevgi, minnettarlık veya acıma.

10.Daha iyi matematik için masaj yaptırmak

Basit bir dokunuşla bu kadar şeyi değiştirebiliyorsak, bir de masaj yaptırdığımızda ne olacağını düşünün.

Bir araştırma, masajın matematik becerilerini artırabileceğini gösteriyor. (Field, 1996).

Kontrol grubuna deney boyunca hiçbir şekilde masaj uygulanmazken, deney grubuna 5 hafta boyunca, haftada iki kez olmak üzere masaj yapılıyor. Deneyin sonunda, masaj yapılan katılımcıların rahatlamakla kalmayıp, matematik sınavlarından daha yüksek not aldığı gözlemleniyor.

Uyarı:

Bu deneylerde bahsedilen dokunuşların hepsi hiçbir cinsellik içermeyen ve genelde omuz bölgesine veya kolun üst bölgesine yapılan dokunuşlar.

Dokunmanın sonuçlarının kültürden kültüre veya cinsiyete göre değişeceğini unutmayın.

Yapılan bazı araştırmalar, erkek ya da kadın fark etmeksizin, insanların gündelik hayatlarında dokunuşun hiçbir türünden hoşlanmadıklarını gösteriyor.

Kaynak: http://www.spring.org.uk/2011/04/10-psychological-effects-of-nonsexual-touch.php

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !