Amerika’nın Maine eyaletinin kırsal kesimlerinden birinde dünyada başka hiçbir okla benzemeyen bir okul var. Okulda her sınıfın bir kütüphanesi var, klasik testlerden hiçbiri kullanılmıyor, tüm kültürel ve dini bayramlara yalnızca saygı duyulmuyor ayrıca bunlar kutlanıyor. Okulun sınıfları küçük ve öğrenciler yazacakları konuları ve okuyacakları kitapları kendileri seçiyorlar(nerdeyse yılda 40 tane). Okul her gün daha fazla gelişiyor ve bunun sebebi dünyanın en iyi öğretmeni, Nancie Atwell.
Nancie Atwell Öğrenme ve Öğretme Merkezini(CTL) kurduğu günden beri öğretmenliğin anlamını değiştirmiş durumda. “Çocuklara seçme şansı verin.” felsefesiyle işleyen okulda öğretmenler ve öğrenciler beraber öğreniyor ve yaratıcılıkları artıyor. Atwell’e göre çocuklar gerçekten meraklı ve tutkulu oldukları şeyi bulurlarsa öğrenmek onlar için daha anlamlı olacaktır.
Bu yılın başlarında eğitim dünyasının Nobeli sayılan Küresel Öğretmen Ödülü’nün sahibi olan Atwell aynı zamanda kazandığı 1 milyon dolarlık ödülü de direk okula bağışladı.
Atwell bu okulu açmadan önce öğrencilerinin onlara verilen konularda yazarken hevesli olmadıklarını görmüş ve neler yapılabileceği konusunda araştırma yapmaya başlamış. Çocuk gelişiminde önemli çalışmaları olan profesör Donald Graves’in çalışmalarına denk geldiğinde, öğrenciler için kendi seçimlerinin ne kadar önemli olduğunu görmüş.
Daha sonra bu durumu öğretme sisteminin merkezine koymuş. Normal müfredata farklı bir açıdan yaklaşmaya başlayarak öğrencileri her derste ilginç buldukları konuları araştırmaya yönlendirmiş. Bu şekilde çocuklar kendi araştırdıkları konuda uzman olmaya başlamış ve öğretmenlerle birebir çalışma imkanları olmuş. Bu süreçte de öğretmenler öğrencilerin yıl boyu ortaya çıkardıkları işleri bir arada toplamaya ve gelişimlerini takip etmeye başlamış. Bugün gelinen noktada okulun öğrenci sayısı 75.
Okulun bu sisteminden faydalananlar yalnızca öğrenciler de değil. Dünyanın dört bir yanından öğretmenler Atwell’in yöntemini öğrenmek için okulda staj yapabiliyor.
Atwell uyguladıkları yöntemin farklı bölgelerden gelen öğrenciler için de işe yaradığını söylüyor. Öğrencilerini olabildiğince çok kültür hakkında bilgi edinmeleri konusunda teşvik eden Atwelli sadece bulundukları bölgeyle sınırlı kalmamaları gerektiğini söylüyor.