Buradasın Ankara Psikolog » PSİKOLOJİ » Duyguların 11 Kanunu

Duyguların 11 Kanunu

Yazar: Ankara Psikolog

Psikoloji profesörü Nico Fridja’ya göre duygular belli kurallar dahilinde işlemektedirler. Bu kurallarda bazı istisnalar görülse de yıllarca süren psikolojik araştırmalar sonunda elde edilen bu bilgiler çoğu zaman doğrudur.

1.Kanun: Durumsal anlam

Duygular, durumlardan türerler. Genellikle benzer durumlar benzer duyguları ortaya çıkarır. Kayıplar bizi üzer, kazanımlar mutlu eder, korkutucu durumlar ise içimize korku salar.

2.Kanun: İlgi

İlgilendiğimiz, umurumuzda olan şeyler hakkında bi şeyler hissederiz. Duygular belirli amaçlar, motivasyonlar ve ilgilerden doğar. Umurumuzda olmayan konular hakkında pek bir şey hissetmeyiz.

3.Kanun: Gerçeklik

Tecrübe ettiğimiz durum ne kadar gerçekse duygusal tepki verme olasılığımız o kadar artar. Sahte gerçekliklerin gerçek duygular doğurma olasılığı pek yoktur içinde gerçeklikten izler bulamadığınız bir film, okuduğunuz bir kitap size hiçbir şey hissettirmeyebilir.

 4, 5 & 6. Kanunlar: Değişim, Alışma ve Karşılaştırma

Alışma kanunu hayatta yaşanılan ne olursa olsun zaman içinde alıştığımızı söyler. Bu sebeple                   duygular genellikle değişen durumlara karşılık olarak gösterilir. İnsanlar her zaman başlarına gelenleri bir zamanlar yaşadıklarıyla karşılaştırırlar. Bunun sonucunda duygular değişen durumlar karşısında eski yaşantılar göz önüne alınarak yaşanmaktadır.

7.Kanun: Hazcı(Hedonik) Asimetri

Hayatta alışamayacağımız kötü durumlar vardır. Bazı olaylar o kadar kötüdür ki korku ve endişe gibi duygulardan kaçabilmek mümkün değildir. Öte yandan olumlu duygular zaman içince sönükleşir. Yaşanılan pozitif hislerin elinizden kayıp gitmesini engelleyemezsiniz.

8. Kanun:

Zaman tüm yaraları iyileştiremez, iyileştirse bile bunu dolaylı yollardan gerçekleştirir. Biz yeniden değerlendirmedikçe veya telrar yaşamadıkça olayların bize hissettirdiklerini korumayı başarırlar. Bu yüzden tekrar yaşamanın mümkün olmadığı olayların duygusal izlerini yıllar boyu üzerimizde taşırız.

9. Kanun: Sonuçları Önemseme Kanunu

İnsanlar doğal olarak duygularının sonuçlarını düşünür ve ona göre hareket ederler. Örneğin öfke içindeki bir insan bu duygusu sonucunda karşısındakine zarar verecek eylemlerde bulunabileceğini fark ettiğinde eylemlerini kontrol altına almaya çalışırlar. Duygualr kesinlikle bazı tepkileri doğururlar ancak bu tepkilerin boyutunu düzenleyen insanlardır(maalesef düzenlenemediği de olur.).

10 & 11. Kanunlar: En Az Yük ve En Büyük Kazanç Kanunları

Bir olayın duygusal etkisi olayın kişi tarafından nasıl değerlendirildiine bağlıdır. Kişiler olaylara farklı açılardan baktıpında hissettikleri duygular da değişebilir. En az yük demek kişilerin olayların getirdiği negatif duygulardan kaçmak için tekrar gözden geçirmeleri anlamına gelir. Bunu yaparak aslında en büyük kazancı sağlamaya çalışmaktalardır.

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !