Ya etkili bir iletişim için ihtiyacımız olan becerilere zaten sahipsek ve geriye sadece bunları nasıl kullanacağımızı bilmek kalıyorsa?Ya etkili iletişim tekniklerinin hayatımızdaki hemen hemen her şeyi değiştirmeye yetecek gücü varsa?
40-20-40 Tekniği
Herkesin çok yoğun bir hayatı var ve böylesi bir hayatta etkili iletişim kurabilmek altın değerinde önemli oluyor. Bunu yapmamızı kolaylaştıracak şey ise çok basit: duymak için dinlemek.
Bir insanla yaşadığınız bir sorunu veya çatışmayı düşünün.
Bir masada otururken bu kişiyle oturmuş bu sorunu tartıştığınızı hayal edin. Bu masanın tam %50’sinden geçen bir çizgiyle ayrılmış olduğunu var sayalım.
Şimdi orta çizginin her iki tarafında da bulunan ve %60 ve %40 bölgesiyle sizin aranızı düşünün.
Bu egzersizin amacı, tartışmayı %40 ve %60 arasındaki %20’lik bölgede konumlandırmak. Her iki taraf da %60’tan daha ilerisine geçemez ve savunduğu konunun sorumluluğunun %40’ının aşağısını inemez. Diğer bir deyişle sadece kendi kısmınızdan sorumlusunuz.
%60’ın ilerisine geçmek sizin olmayan bir alana girdiğinizi ve tartışmayı tehlikeye attığınızı gösterecektir.
Kendi hislerinizi ve endişelerinizi açığa vurmayı reddederek ortadaki %20’lik ara bölgenin dışında kalmak da aynı şekilde sizin tartışmanın dinamiğini engelleyeceğinizi gösterir. Aşağıdaki kurallar her iki tarafında güvenli bir şekilde paylaşım yapmasını da sağlayacaktır:
- Her iki taraf da kendisine “Benim bu konuya katkım ne olacak? ”diye düşünerek kendilerini hazırlamalılar. Bu göründüğünden daha zor olabilir. Çünkü diğerlerini eleştirmek ve onlarla ilgili kaygılanmak çok kolayken aynısını kendimize yaptığımızda durum daha zordur.
- Karşılıklı yapılan paylaşımların 3 dakikalık bir süreyi geçmemesine dikkat edin.
- Paylaşırken her iki taraf da hislerini ve deneyimlerini paylaşmaya odaklanmalılar. Bunu yaparken de suçlama, eleştirilme ya da paylaştığı bilgilerin kendi aleyhine kullanacağı korkusunu hissetmeliler. Burada karşılıklı konuşmak, öneri vermek, sözü yarıda kesmek ise müsaade edilmeyen şeyler.
- Daha önce karşı tarafın söylediği bir şeyi söylemek karşı tarafın sınırlarıyla oynamak anlamına gelir.
- Her iki taraf da konuya olan olumsuz katkılarında karşı tarafı bilgilendirmeliler.
- Her iki taraf da duymak için dinlemeliler, bu karşılıklı anlayışı artıracaktır.
- Bu süreç her iki taraf da konuyla ilgili tatmin edici bir ilerleme sağlayana kadar devam etmelidir.
Bu tekniğin en önemli yanı, her iki tarafın da tartışma becerisini artırmasının yanı sıra suçlanmayacağını ya da eleştirilmeyeceğini bildiğinden, kaygı ve korku yaşamadan rahatça kendisini ifade edebilmesidir.