Buradasın Ankara Psikolog » Kişisel Gelişim Ve Yaşam Koçluğu » Empati Nasıl Kazanılır?

Empati Nasıl Kazanılır?

Yazar: Ankara Psikolog

Bir insanın karşısındaki kişi ile empati kurabilmesi için iki önemli özelliğe sahip olmalıdır. Birincisi, ben-merkezci (ego-santrik) olmamalıdır. Ego-santrisizm sağlıklı empatiyi engeller. İkincisi ise empati kuracak kişinin çevresindeki insanlarla yeterli iletişimde bulunabilecek durumda olması gerekmektedir. Örneğin stres veya yoğun kaygı içinde olan bir kişinin duygularını başkalarının duyguları üzerinde yoğunlaştırması mümkün değildir.

Empatinin doğumla beraber belirli bir temel oluşturarak gelişim gösterdiğini söyleyen Brother, empati konusunda yaptığı bazı incelemelerinde, nörolojik incelemeler sonucu empati yeteneği kaybına ilişkin örnekler ortaya koymuştur. Brother, yürüme yeteneğinin şartlar oluştuğunda yürümeye dönüşmesi ile empati arasında ilişki kurmuştur. Beynin amİgdala adı verilen bölgesi için ‘organizmanın çevreye tutumunun belirleyicisi’ tanımını verir. İşitsel ve görsel algıların en yoğun olarak geldiği amigdaladan çıkan sinir liflerinin bir bölümü, bu algıların kaynak aldığı alanlara gider. Böyle bir eğilim amigdalanın sosyal işaretlerin işlenip, cevapların oluşturuhnasındaki önemini yansıtmaktadır. Beyindeki nöro-biyolojik düzen, yaşamın ilk yıllarında duyguların görsel alışverişi ile beslenip, ‘gözüme baktığında ne hissettiğimi anlamalısın’ ifadesi ile empatik cevapların oluşumuna ilişkin biyolojik temellerden söz edilebilir.

Empatik gelişimin ikinci aşamasında çocuklar, kendileri ile başkaları arasındaki ayrımı yapabilirler.

Üçüncü dönemde çocuklar, başkalarının duygularının kendi duygusundan farklı olduğunu kavramaya başlar.

İnsan bazı duygulan yaşayarak öğrenir. Bebek doğumuyla beraber ağlamak ve ortalığı telaşa vermenin dışında yapabileceği fazla bir şey yoktur. Birkaç hafta geçtikten sonra ağlamak ve beslenmeyi yan yana getirir. Beslenmek onu mutlu eder.

Emmeyi ve sütü öğrenir. Bir şeyin onu beslediğini bunun onu mutlu ettiğinin farkına varır. Bebek ağlamanın pek çok amaca yönelik olduğunu öğrenmeye başlar. Ağlamak çoğu zaman mutluluk getirir. Mutluluğun ne olduğunu bilmemektedir. Fakat bu duygunun başkalar! ile yakın olduğunda yaşandığını öğrenir. Daha sonra kendini iyi ve kötü hissetmek arasındaki farkı böylelikle anlamaya başlar. Çocukta bazı duyguların gelişimi bu şekilde oluşur. Sosyalleşme süreci, özellikle annenin davranışları, çocuktaki empatinin gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır. Annenin empatisi, olayları başkasının bakış açısından görebilme yetisi, çocuğu sosyal davranışlara, bu arada empatik davranışlara yöneltir.

Empati Kazanmak İçin Öneriler

  • Çocuğunuzun dikkatini insanların duygularına çekin. Aynı durumda o olsa kendini nasıl hissederdi.
  • Kendinizde dahil olmak üzere davranışlarının insanlar üzerinde bıraktığı etkiyi öğrenmesine yardımcı olun.
  • İnsanların niçin öyle hissettiklerini anlamasına yardımcı olun.
  • Daha düşünceli olması için onu yüreklendirin.
  • Onun duygularım anladığınızı ona belirtin.
  • Onun yaşamındaki benzer deneyimlerden örnekler vererek başkalarının duygularım anlamasına yardımcı olun.
  • Düşünceli davrandığında onu onaylayın.
  • Kendisini incittiği insanların yerine koymasını sağlayın.
  • Onunla kendi empatik duygulanma paylaşın.
  • Empatik olan ve olmayan insanlar üzerinde konuşun. Duyarlı ve yumuşak kalpli insanlara duyduğunuz hayranlığı dile getirin.

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !