Buradasın Ankara Psikolog » Yaşam » Erken Uyanmanızı Sağlayacak 10 Yöntem

Erken Uyanmanızı Sağlayacak 10 Yöntem

Yazar: Ankara Psikolog

Herkes sabah erken saatlerde kalkan insanların daha üretken olduğunu kabul edecektir. Hatta konuyla ilgili atasözleri bile vardır. (Erken kalkan yol alır vb.) Ama erken kalkma fikriyle eylemi gerçekten yapmak arasında büyük bir fark vardır. Ne kadar isterse istesin kişi eylemi gerçekleştirmekte çok zorlanabilir. Erken kalkmak isteyip de yapamayan okuyucularımıza yardımcı olmasını dilediğimiz yöntemlerle karşınızdayız. Umarız faydalanabilirsiniz.

Erken yatın.

Basit ve klişe gelse vücudun ihtiyacı olan uykuyu alabilmesi için bu gereklidir. Bazı insanlar 8 saat uykuya ihtiyaç duyarken kimisi daha azıyla idare edebilir. Önemli olan ne kadar süreye ihtiyacınız varsa yatağa girme saatinizi ona göre ayarlamanız.

Uyku öncesi ritüeli oluşturun.

Yatağa girmeden önce kendinizi uykuya hazırladığınız bir ritüel oluşturun. Vücudunuzun ve zihninizin rahatlamasını sağlayacak eylemlerle uykuya dalmanızı kolaylaştırabilirsiniz. Bu ritüel duş almayı, rahatlatıcı bir bitki çayı içmeyi, ışıkları kısmayı ve aklınıza gelebilecek bir çok şeyi içerebilir.

Uyku maskesi takın.

Her ne kadar uyuduğunuz odanın ışığı kapalı olsa da odanın dışından veya elektronik aletlerden gelen ışıklar uyku-uyanıklık dengenizi bozabilir. Bir uyku maskesi takarak dışardan gelen aydınlığı engelleyebilir ve daha kaliteli bir uyku çekebilirsiniz.

Şekerlemeyi es geçin.

Eğer uykuluysanız uyumak daha kolay olacaktır bu kadar basit. Gün içinde yorgun hissedip şekerleme yaparsanız gece uykunuzun gelmesini geciktirebilirsiniz. Şekerleme yapmak yerine açılmak için temiz havaya çıkabilir veya bir elma yiyebilirsiniz. 20 dakikadan az bir süre şekerleme yaparsanız bunun kötü bir etkisi olmayabilir ama daha fazlası sizi geç saatlere kadar uyanık tutabilir.

Uyumadan önce stresli konuşmalardan uzak durun.

Sadece gerilim filmi izlemek bile sizi ayakta tutmaya yetebilir bir de kendinizle ilgili ciddi bir konu konuştuğunuzu düşünün. Eğer ki konu çok acil değilse sabaha kadar bekletmek ve daha taze zihinlerle konuşmak en doğrusudur.

Akşam 8’den sonra yemek yemeyin.

Geç saatlerde yemek yerseniz uykunuz kaçacaktır. Uykunuzu kaçırmasının yanı sıra midenizde yanmaya ve hazımsızlığa da neden olabileceğinden en mantıklısı geç saatlerde yemek yeme alışkanlığından vazgeçmektir.

Uyumadan önce alkol almayın.

Alkolün sizi rahatlattığını düşünebilirsiniz ki bu düşünce bir yere kadar doğrudur. Ancak yatmadan önce alkol almak uyku döngüsünü bozar ve ertesi sabah uyanmanızı zorlaştırır. Ayrıca yaşayacağınız baş ağrısı da cabası…

Sabahları tanımlamak için kullandığınız kelimeleri değiştirin.

Söylediklerimizin düşüncelerimiz ve dolayısıyla davranışlarımız üzerinde etkisi vardır. Eğer sabahlardan nefret ettiğinizi sık sık dile getiriyorsanız kolay uyanmayı ve enerjik olmayı nasıl bekleyebilirsiniz? Sabahlara karşı pozitif olamıyorsanız bile tarafsız ifadeler kullanmayı deneyebilirsiniz.

Güne yürüyüşle başlayın.

Hatta gün doğumunda yürüyebilirseniz mükemmel olur. Gün doğarken güne başlarsanız vücudunuz da 24 saatlik ritme ayak uydurarak mükemmel bir dengeye oturabilir.

Erteleme alışkanlığınızdan vazgeçin.

Eğer kurduğunuz alarmları sürekli erteleme alışkanlığınız varsa erken kalkmak gittikçe zorlaşabilir. Çünkü alarmın çaldığı o an vücut uyumak için direnecektir. Kendinizi bu yönde eğitmek için sürekli alarmı erteleme huyundan vazgeçmelisiniz.

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !