Evlilik öncesi sendromu açıklamadan önce insanlar neden evlenir sorusunun yanıtını vermek daha doğru olacaktır.
Her insan olgunlaşıp belli bir yaşa geldiğinde ailesi ve yakın çevresi tarafından evlenmesi konusunda baskı görmeye başlar. Bu toplumun değer yargılarındandır. Yazılı olmayan kurallardandır. Çünkü toplum “her insan doğar büyür evlenir, çoğalır, ölür” olgusunu insanlara empoze eder. Bu dayatmalar nedeniyle de çoğu insanda evlenmek zorumdayım algısı yaratır. Belli bir yaşa geldikten sonra hala evlenmemiş olan kişilere yönelik baskılar artar. Neden evlenmiyorsun? Sorusu sıkça sorulur. Oysa insanlar evlenmek zorunda değillerdir. Ancak toplum bireylerden evlenme yuva kurma işlevi bekler. Bununla birlikte kişiler arası cinsel çekim, aşk-sevgi, psikolojik ve bedensel gelişim de kişilerde evliliği çağrıştırır. Âşık olan insan sevdiğine daha yakın olmak, onunla bir şeyler paylaşmak, hayatını onunla sürdürmek ister. Bu da evlilik isteğini doğurabilir. Kişiler arası sahiplenme duygusu, eş olma duygusu kişileri evlilik kararına iten diğer nedenlerdir.
Bu noktaya kadar evlilik nedir nasıl karar alınırı açıkladık. Ancak pek çok insan bu karardan sonra evlenene kadar bazı sendromlar yaşarlar. İşte onlar ve nedenleri:
Toplum evliliği kişilerin gözünde bir cennet bahçesi olarak gösterir. Sonu olmayan bir yaşantı biçimi gibi kişilere aktarır. Her şey burada başlıyor. Evlilik öncesi bu stres, kişilerde bazı sendromları yaratır.
Kişinin eş seçiminde yakınları ve ailesinin de dâhil olması, evlilikle birlikte evleneceği kişinin ailesini, arkadaş çevresini ve yakınlarını da hayatına dâhil edecek olması, sadece kendisini değil yeri geldiğinde kendisinden önce eşini ve onun çıkarlarını korumak ve ön planda tutmak zorunda kalması, anne veya baba olmak gibi çok sayıda faktör, kişilerde evliliğe karşı stres, korku ve baskı yaratabilir. Kişi bu stresten kaynaklı, kaygılı, gergin ve çelişkili olur. Sevginin yerini düş kırıklıkları, güçsüz ve yetersiz hissetme duyguları alır. Bu durumda ise Sevgi ile hoşlanma, aşk ile sıradan sevgi arasında ayrım yapmak zorlaşır. Evlenecek insanların aileleri arasındaki evlilik hazırlıkları sırasında yaşanan gerginlik ve anlaşmazlıklar da kişide olumsuzluklar yaratır. Güç mücadelesi, üstünlük ve taviz vermeme savaşı başlar. Bu da kişide evlilik sendromuna neden olur.