Buradasın Ankara Psikolog » Genel » Facebook’ta Tatil Fotoğrafları Paylaşmak Depresyona Sokuyor

Facebook’ta Tatil Fotoğrafları Paylaşmak Depresyona Sokuyor

Yazar: Ankara Psikolog

facebook-depresyona-sokuyorGünümüzde sosyal medya hemen herkesin bir kanalla içinde bulunduğu bir platforma dönüşmekte. Peki herkesin eşit derecede aktif olmadığı bu ortamda paylaşımlar bütün kullanıcılar üzerinde aynı yankıları mı uyandırıyor?

Acaba Facebook’ta safi niyetle paylaşılan tatil fotoğrafları bir arkadaşın neler düşünmesine/hissetmesine sebebiyet veriyor? Paylaşmak arzusunun bir başkasını özgüven düşüklüğünden yaşam doyumsuzluğuna, kıskançlıktan depresyona kadar pek çok şekilde etkileyebileceğini biliyor muydunuz?

Almanya’da yapılan bir araştırma Facebook kullanmanın yaşam doyumunun önemli derecede azalmasına neden olup, birçok psikolojik probleme davetiye çıkardığını ortaya koydu. Facebook kaynaklı olası problemler insanları genellikle iki şekilde etkisi altına alıyor. Birincisi insanların kendilerini akranlarıyla kıyaslaması, ikincisi diğerlerine nazaran daha az yorum, beğeni, istek ve geribildirim alınması.

Araştırmada bu gibi sorunları yaşamaya daha yatkın olan grubun pasif kullanıcılar olduğu belirtiliyor.Facebook’taki pasif kullanıcıların en yaygın olarak yaşadıkları problem ‘kıskançlık sendromu’. Araştırmaya göre kişiler en çok sahip olmak istedikleri şeylere sahip akranlarını kıskanıyor. Örneğin 30’lu yaşlarda henüz evlenmemiş birinde kıskançlık oluşturan şey yaşıtı olan arkadaşlarının paylaştığı aile fotoğraflarıyken maddi yetersizlikler dolayısıyla tatile gidememiş birini kıskançlık sendromuna sokan; gördüğü tatil fotoğrafları.

Araştırmaya göre katılımcılardaki kıskançlık eğiliminin %21.3’ünün kökeni facebook. Facebook’un köklü bir geçmişi olmadığı göz önüne alınırsa dikkate değer bir yüzdeyle karşı karşıyayız. Kendilerini bu %21.3’e ait hissedenlerin kıskançlık sendromundan kurtulmak için ne yapması gerekir? Uzmanlar bunun birkaç formülünü de vermişler.

Pasif olan kullanıcılığı aktif hale getirmek, böylece facebook’u yalnızca arkadaşlarının paylaşımlarını görmek için kullanmayıp aktif olarak paylaşımlar yapmak.  Ayrıca kişilerin kendilerini tanıması, kıskançlık göstermeye yatkın olduğu konuları bilmesi de yaşam doyumsuzluğunu önleyebilecek bir etken. Sosyal ağ kullanıcıları zayıf noktalarının farkına varıp o noktalarda başkalarının hayatlarını facebook ya da diğer kanallar üzerinden irdelememeli.

Facebook zamanla bu kişiler için bir paylaşım ve eğlence aracı olmaktan çıkıp başkaları hakkında yeni bilgiler edindikçe körüklenen kıskançlık için bir zemin olmaya başlıyor. Bu da facebook’u uzun dönemde daha az kullanılır hale getirebilecek bir tehlike arz ediyor.

Facebooktan kaynaklı kıskançlık sendromuyla yine facebook’la işbirliği içinde mücadele edilebilir. Facebook, insanların kıskançlığa yatkın olduğu noktaları keşfetmelerine yardımcı kişilik testleri gibi uygulamalar geliştirip kullanıcılarının hizmetine sunabilir. Bu tarz önlemler insanları kıskançlık ve yaşam doyumsuzluğundan korurken, facebook’un bekasına da yardımcı olur.

Kaynak: http://healthland.time.com/2013/01/24/why-facebook-makes-you-feel-bad-about-yourself/ Krasnova, H., Wenninger, H., Widjaja, T., & Buxmann P., 2013.Envy on Facebook: a hidden threat to users’ life satisfaction?

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !