Buradasın Ankara Psikolog » Kişisel Gelişim Ve Yaşam Koçluğu » İkna Yöntemleri

İkna Yöntemleri

Yazar: Ankara Psikolog

Günlük Yaşamda İkna

Günlük yaşantımızın herhangi bir periyodunda etrafımızdakiler tarafından ikna edilmeye çalışılabiliriz.Örneğin;Gıda üreticileri en yeni ürünlerini almamızı isterken, sinema sektörü de gişe rekorları kıran filmleri bize izletmeye çalışır. İkna hayatımızın kaçınılmaz bir parçası olduğundan, dış etkenler tarafından nasıl etkilendiğimizi bilmek de çok önemlidir.

Etkilerinin çok güçlü olmasından dolayı, eski zamanlardan beri ikna teknikleri üzerinde çalışmalar yapılıyor. Fakat yirminci yüzyılın ilk yıllarından bu yana, sosyal psikologlar ikna yöntemleri üzerinde resmi bir şekilde çalışmaya başladılar. İknanın amacı, hedef kişiye veya hedef kitleye, ikna edici argümanları özümsetmeye ve bu yeni tutumu düşünce sistemlerinin bir parçası haline getirmeye ikna etmektir.

İkna Teknikleri 

Aşağıda ikna etmenin sadece birkaç tane etkili yolundan bahsedilmiştir. Diğer teknikler ödüllerin ve cezaların kullanımını, olumlu ya da olumsuz bilirkişi görüşlerini gerektirebilir.

İhtiyaç Yaratmak

Bu teknik, yeni bir ihtiyaç  yaratmayı veya daha önceden var olan ihtiyaçlara dikkat çekmeyi gerektirir. Bu çeşit ikna kişinin, korunma, sevgi, özgüven ve kendini gerçekleştirme gibi temel ihtiyaçlarına hitap eder.

Sosyal İhtiyaçlara Hitap Etmek

Çok etkili olan bir diğer ikna türü de, popüler olma, prestij kazanma ya da başkalarına benzeme ihtiyacına hitap eder. Televizyon reklamları bu ikna yöntemi için pek çok örnekle doludur. Çünkü izleyici kitle, başkaları gibi ya da saygın konuma sahip ünlü biri gibi olmak için ürünleri satın almaya teşvik edilir. Amerikan halkının yılda ortalama 1500-2000 saat televizyon izlediği göz önünde bulundurulursa, televizyon reklamlarının çok güçlü bir ikna kaynağı olduğu söylenebilir.

Etkili Kelimeler ve İmgeler Kullanmak

İkna aynı zamanda etkili sözlerden ve imgelerden yararlanır. Reklamcılar pozitif kelimelerin gücünün farkındadırlar ve bu yüzden pek çok reklamcı “tamamen doğal” ve “yeni üretilmiş” gibi ifadelere başvururlar.

Yukarıdaki örnekler, sosyal psikologlar tarafından tanımlanan bir çok ikna tekniğinden yalnızca birkaç tanesidir. Günlük yaşantılarınıza baktığınızda, pek çok ikna yöntemiyle karşılaşacaksınız. Televizyon karşısına geçip yarım saat rastgele bir televizyon programı izlediğinizde, o kadar kısa bir zaman dilimine ne kadar çok ikna tekniği sığdırdıklarını görünce çok şaşıracaksınız.

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !