Bazen hayattaki ani değişimler raydan çıkan bir hız treninden daha korkutucu olabilir. Hayatınızdaki her şey iyi giderken, bir dönemece girebilirsiniz ve her şey kötüye gitmeye başlayabilir. Örneğin aniden işinizi kaybedebilirsiniz ya da sağlığınız bozulabilir. Bu durumda bir daha asla işlerin yoluna girmeyeceğini düşünüyor olabilirsiniz. Fakat zamanla, çaba harcayarak ve doğru perspektiften bakarak tekrar işleri yola koyabilirsiniz.
Bu durumlarda asıl problem kendinize olan güveniniz dahil her şeyin avuçlarınızdan kayıp gidiyor gibi gelmesidir. İyi yaptığınız, hayatınızda iyi giden şeyleri görmekte zorlanıyor olabilirsiniz. Bu da öz saygınızın zarar görmesine sebep oluyor olabilir.
Özsaygınız zarar gördüğünde yapılacak en iyi şey psikologların öz-olumlama dediği tekniği kullanmaktır. Eğer herhangi bir alanda sıkıntı yaşıyorsanız, özsaygınızı yüksek tutmak amacıyla kendinizi başarılı bulduğunuz diğer alanları düşünün. Örneğin bir yönetici düşünelim. Yöneticimiz meslektaşlarının karşısında sunum yapmakta zorlanıyor olsun. Bu kişi çok iyi bir sporcu olduğunu, genellikle çok sevilen bir insan olduğunu ve çalışanlarının danışmak için genellikle kendisine geldiğini düşünerek kendini daha iyi hissedebilir, özgüvenini yüksek tutmayı başarabilir. Özgüveni yüksek olan insan ise problemini tanımlamada, probleme etkili çözüm yolları bulmakta daha başarılı olabilir. Örneğin bu örnekte sunum yaparken kaygı duyduğunu fark eder ve bunu aşmak için çeşitli teknikler öğrenebilir, bir uzmandan yardım alabilir. Sonuç olarak, yeteneklerini geliştirme fırsatı bulmuş olur, sunum yapabildiğini gördüğünde kendini daha başarılı hisseder.
Kişinin özsaygısı ve öz-olumlama becerileri yoksa eğer, kişi problemler için dış etkenleri suçlayabilir. Dış etkenleri suçlamak gibi savunucu bir tutum kişinin aleyhine olacaktır. Kişi çıkmaza girmiş gibi hissedebilir ya da yıkıcı davranışlarda bulunabilir. Örneğimize dönecek olursak, yönetici iş arkadaşlarının çok eleştirel olduğunu, bu sebeple kendini korumak için sunum yapmak istemediğini düşünebilir. Bu şekilde düşmanca görünen bir iş ortamında, yönetici muhtemelen daha savunmacı olacaktır ve iş arkadaşlarıyla ilişkilerinde gerginlik yaşayacaktır. Durum her ne olursa olsun, problemin sadece dışarıdan kaynaklandığını düşünmek kendimizi ve koşullarımızı geliştirmek için bize bir şey katmayacaktır.
Ciddi sorunlarla karşılaşan insanların bazılarında görülen başka bir tutum da kendini acımasızca eleştirmektir. Mükemmeliyetçi bireyler genelde kendilerini ve performanslarını çok eleştirirler. Böyle bireyler, gerçekçi bakılınca baş etmenin çok zor olduğu bir durumda bile baş edemedikleri için kendilerini suçlarlar ve bu da yetenekleri ve kendi değerleri hakkında kendilerini kötü hissetmelerine yol açar.
Kısaca söylemek gerekirse, oldukça sıkıntılı bir durumla karşılaştığınızda kendinizi ve başkalarını eleştirmek yerine güçlü taraflarınıza odaklanarak pozitif yanları görmeye çalışmanız daha yararlı olacaktır.